fredag, november 09, 2007

Trist Kalle

Kalle Larsson (v) har många gånger gjort ett ganska jobbigt intryck på mig, senast i senaste avsnittet på Argument. Med sitt lilla arroganta "bror duktig"-beteende försöker Kalle utspela att det inte finns några bekymmer. Det är har ju varit en av vänsterns tydligaste inställningar, att vi redan är i Nirvana och på väg till himmelriket. Skattebetalarna är i hans ögon en förening som snarare försöker få människor att smita från skatten än en förening som arbetar för att för ett skattesystem som gynnar alla samhällsgrupper och som inte sätter käppar i hjulet för de som försöker lyckas.

Uppenbarligen ser inte vänstern det som ett problem att mer än 3 av 5 kronor går till skatt, att 9 av 10 kronor för en utförd tjänst går till statskassan. Självklart är det ett problem när det är så. Det svenska skattesystemet är i en kritisk situation, och det är ganska självklart att folk försöker runda systemen. Kalle Larsson i sin tur försöker framställa det som att det är de "rika moderaterna" som utnyttjar skattesystemet, vilket är fel eftersom problemet med svarta tjänster är ett samhällsproblem. Även jag är moderat och har ännu inte haft ett jobb som har kunnat placera mig i segmentet höginkomsttagare.

Detta speglar bara det sätt som gjorde att vänstern förlorade väljarnas förtroende. Det såg inte problemen, och de kunde heller inte forma några lösningar för dem. Att låtsas som att att allt är bra kan vara ödesdigert. Trots det verkar det som vissa på vänsterkanten inte har förstått det, över ett år efter maktskiftet.