tisdag, augusti 26, 2008

Ryssland provocerar

Det är inte helt oväntat att Ryssland tar den ställning de gjorde idag när de erkände utrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Agerandet är inte bara ett bevis på Rysslands själgodhet utan även ett bevis på att gör lite som de själva vill utan att bry sig om de konsekvenser som blir i form av negativa reaktioner från omvärlden. Det är i sig beklämmande att de tar detta steget när det handlar om regioner i andra nationer som befinner sig uppror mot den egna nationen.

Det är heller inte första gången som Ryssland agerar på detta sätt i sin iver att störa utvecklingsprocesser i de gamla Sovjetstaterna. Ukraina har varit med om det när de valde en mer västvänlig president och tog en mer västvänlig inställning, Georgien och Armenien gör nu försök att närma sig väst alltmer men möts ständgt av rysk provokation på alla dess plan både i och utanför deras landgränser.

Ryssland gör nu vad de vill för att verka som en återuppstånden stormakt. 2000-talet stormakt bör inte kännetecknas av 1900-talets Kalla Krigs-retorik utan hålla sig till en mer öppensinnad och diplomatisk inställning gentemot omvärlden.