tisdag, oktober 07, 2008

Cirkus Oppositionen

Gick det att märka något särskilt i dagens DN Debatt? Jo ett oppositionsparti fick inte vara med, nämligen Vänsterpartiet. Detta är den bittra sannigen för oppositionen när de har en chaans att positionera sig inför de kommande två valen så är det vi ser en öppen fight mellan S-Mp och Vänstern.

Skummade igenom sossarnas skuggbudget. Den visar i min första anblick en klar vridning åt höger. Flera av de löften som Alliansen har aviserat finns med i förslaget: Nationella prov i trean, minskade arbetsgivaravgifter, ett första jobbet -avdrag liknande det nystartsjobbsförslag som drevs igenom efter valet och pengar till öka kvaliten hos lärarna.

I övrigt är det samma visa:
  • Taket i a-kassan höjs, skillnaden mellan att vara arbetslös och i arbete minskar för de med de lägsta lönerna.
  • Höjning av anslaget till högskolan för att öka antalet platser, inte att stärka kvailtén på de platser som finns, ej heller för att se över vilka utbildningar som behövs på de statliga högkolorna.
  • Ökade resurser till tandvården. Kom igen, det här var ett av S:s stora misslyckanden, nämligen attt inte lyckades få igenom en fngerande tandvårdsreform.
  • Återinförande av förmögenshetsskatten och nej till regeringens aviserade tredje steg i jobbskatteavdraget vilket gör det mer olönsamt att jobba och gör det dyrare med invsteringar. Dessutom förglöm inte de med taxerade villor som ogärna åker på förmögenhetsskatten igen, och nu pratar jag inte om de i Djursholm och Danderyd.

Att nämna är oppositionen, nåväl S och Mp:s förslag en satsning på uppskattningsvist 30-35 miljarder, kanske mer. Det ska vägas upp med motståndet mot regeringens jobbskattesänkning på 15 miljarder och återinförande av förmögensskatten vilket skulle ge 2-3 miljarder till statskassan.

Återigen som Moderaternas partisekreterre Per Schlingman beskriver: "Ännu en gång har oppositionspartierna duckat för kraven på att berätta vad de vill söka mandat för tillsammans. Det är inte att ta ansvar för Sverige. "