fredag, oktober 31, 2008

Sossarnas kräftgång

DN/Synovates väljarbarometer säger en hel del. Det är normalt med svängningar, men att S tappar över 6 procent samtidigt som Moderaterna ökar med mer än fyra säger en hel del. Sveavägen 68:s egen Bagdad-Bob, aka Marita Ulvskog kan säga vad hon tycker, men opinionsraset förklarar en hel del mer:

- Regeringen står starkt i finanskrisen. Väljarna vill ha en regering som manar till lugn och det är precis det som regeringen gör.

- Oppositionssamarbetet. Först får inte Vänsterpartiet vara med, sen får det, sen åker S-Mp på gemensam kampanjresa till Göteborg utan Ohly, sen ignorerar de V:s synpunkter i pågående överläggningar. Att oppositionen har lekstuga mitt under brinnande finanskris när väljarna vill ha en regering som ger tydliga besked är mycket graverande.

- Debattveckan. S har levt i en törnrosadröm sen det senaste valet. Det har sluppit svåra frågor och har kunnat skratta gott åt vissa missöden inom regeringen. Men när väl debatten sker och de svåra frågorna ställs är det Alliansen som levererar svaren och oppositionen som står svarslös, eller ja inte de som ger de trovärdiga svaren. Regeringen vann debattveckan med övertygande 4-0.

Detta talar sitt tydliga språk. Oppositionen vill ta över, men kan inte regera. Regeringen har gått igenom snålblåsten och kommer nu ut som vinnare. Varför? Därför att folk vill ha jobb, en lön som inte äts upp av orättfärdiga skattenivåer. Bidragspolitiken á la 70-tal lever kvar hos Socialdemokraterna, därför tappar de mark.