måndag, december 15, 2008

Julbord och sossedebackel

Idag var det julbord med jobbet på Villa Källhagen. Det var ett mycket trevligt julbord, särskilt laxen och sillarna var av högsta klass. Väl hemma nåddes jag av nyheten av de rödgrönas avhopp från landstingsmakten i Gävleborg. Det var inte en dag för sent. Här är några av anledningarna varför sossarnas landstingspolitik inte är att lita på:

- Kraftig höjning av landstingskatten i kombination med stora besparingar. De borgerliga har kommunicerat med att de kan klara budgeten utan ytterligare besparingar som skulle äventyra vården i Gävleborg. Det är något att ta fasta på.

- Kraftiga budgetunderskott, inte minst det ökända 150-miljonersunderskottet på ett räkenskapsår.

- Nej till alternativ inom vården. För att göra den offentliga vården bättre och mer kostnadseffektiv krävs det mer konkurrens inom vården. Fler aktörer ska få chansen att erbjuda kvalitativ och kostnadseffektiv vård. Det är svårt för många på den röda sidan att erkänna marknadens positiva krafter, men endast konkurrens kan skapa högre kvalitet och lägre kostnader. Detta kommer alla att vinna på.

Det finns dock ett problem, nämligen Centern. Frågan är nu hur länge Centern med Björn Brink i spetsen håller sig i skinnet och stödjer en gemensam borgerlig lösning, förhoppningsvist tillsammans med miljöpartiets stöd. Dock har vi sett motsatsen tidigare, både i Sandviken och i Bollnäs. När makt och arvoden lockar från den röda sidan kan frestelsen att hänga på verka lättköpt, det är vi medvetna om.