tisdag, januari 27, 2009

Kreab

Ikväll var jag på ett möte hos kommunikationsföretaget Kreab. Kvällen kretsade kring en intressant diskussion om CSR (Comapy Social Respoonsibility) eller CR som också är ett passande begrepp. Det blev en intressant om CSR:s värde, varför företag använder det, finns det något värde av CSR? Kan CSR ha negativa följder?

CSR handlar om hur företag tar ett ansvar mer än att göra vinst och ge utdelning till sina ägare. Vi var tämligen överens om att CSR var viktig för företag. Jag har en tro på den fria marknadsekonomin där kunderna styr efterfrågan. För när kunderna kräver att deras varor ska vara producerade på ett acceptabelt sätt kan företagen inget annat än att följa efter. Det är det sunda med marknadsekonomin, när företagen kämpar om att göra de bästa produkterna så effektiv och billigt som möjligt, men samtidigt på tolererbart sätt.

Samtidigt lyftes argumentet om att det var viktigt att CSR var kopplat till det som företagen sysslar med. Att McDonald's avsätter pengar till Ronald McDonald's barnsjukhus och använder sin frityrolja som drivmedel i de lastbilar som transporterar råvaror till restaurangerna är ett bra ändamål. Att Max avsätter pengar till trädplantering kan tänkas vara bra, men inget direkt kopplat till det som de själva gör, vilket är att servera snabbmat. Alternativet vore att göra mer som McDonald's. Det blev som sagt en mycket bra kväll, tack till MUF 20+ och Erik Bodin som håll i trådarna för kvällens aktivitet.

Till slut vill jag bara kommentera en sak angående de hotade försvarsneddragningarna. Materialanslag, materialanslag och åter materialanslag. Det är inte i regeringen som problemet ligger, utan hur anslagen ska fördelas och hur de hanteras av försvarsmakten.

P.S. "Rädda World Cup i Ljusdal" som jag startade på Facebook tillsammans med Stefan Andersson är i skrivande stund uppe i 1319 (!) medlemmar, alldeles strålande D.S.