onsdag, januari 07, 2009

På jobbet igen

Idag var det tillbaka på jobbet igen. Det har ju varit lite hattigt med tre veckor fylld med ledighet och klämdagar. Nästa vecka är första hela arbetsveckan. Dock har det varit rätt skönt med lite lediga dagar inför våren. Just nu är det bråda tider på jobbet då saker och ting måste avslutas innan bokslut på måndag. Det är det negativa med det elektroniska ekonomisystemet då inget får ligga ute obehandlat när en bokslutsperiod ska avslutas.

Det verkar även idag vara på gång med en vapenvila. Skönt kan det tänka sig vara för de civila i Gaza. Det är viktigt nu att nödhjälp kommer fram och att civila kan evakueras från Gaza. Dock står mitt stöd för en operation i Gaza kvar. Israel vill och har rätt att få slut på de dagliga raketattacker som sker in i Israel. Det har diskuterats mycket om proportionalitet, men varför snackas det bara om det när Israel anfaller? Och vad räknas som proportionerligt? Är det att avfyra raketer med bristfällig precision enbart i syfte att döda oskyldiga civila eller är det att skicka israeliska barn som självmordsbombare in i Gaza? Frågorna är många och svaren är få, än så länge.

Att Israel skulle dra tillbaka sina trupper i det här läget skulle enbart ses som en seger för Hamas och ingen garant för att de dagliga raketattackerna in i Israel skulle sluta. Jag hoppas att de mer moderata krafterna i Hamas verkligen kan arbeta med en förändring i sin syn på demokrati och medmänsklighet, att inte använda civila som sköldar i sitt krig och att visa respekt för staten Israel och dess medborgare. Många har satt press på Israel men här ligger den stora utmaningen att främja de sanna demokratiska krafterna i Palestina. Det är enbart när de och inte Hamas militanta gren sätter dagordningen i den palestinska vardagen som en förbättring kan ske.