torsdag, februari 05, 2009

Dagens energiutspel stakar ut ny möjligheter för framtiden

Dagens utspel om Sveriges framtida energiförsörjning är inte bara ett slut på Alliansens splittring inom energiförsörjning. Det är också en plan som fokuserar på både den framtida energin och att trygga den energiförsörjning som sker idag. Det är välkommet att förbudet mot att etablera nya kärnkraftsreaktorer i utbyte mot de gamla hävs. Dessutom har förslaget mötts av många lovord från många håll.

Den största förloraren idag är oppositionen. De har inte kunnat enats om en gemensam linje för hur Sveriges energiförsörjning ska kunna tryggas. Det har märkts tydligt att Miljöpartiet, det största hotet mot Sveriges industrier har fått hålla taktpinnen i energifrågan hos oppositionen. Det lär inte blir bättre pga av två saker:

- Svensk vindenergi välkomnar det här utspelet. Ett utspel som kan innebära omfattande investeringar vilket enligt dem kan leta till så mycket som 10 000 nya jobb. Detta ger helt klart nya möjligheter för framtidens jobb.

- Det går att undra hur uppslutningen ser ut i resten av Centern, det går att antyda efter de kommundagar som sker i Visby i helgen. Dock är den opinion som finns inom Socialdemokratin än mer plågsam för oppositionen. Tunga fackföreningar som IF Metall och Pappers har tydligt markerat att dagens alliansutspel är något som de skulle vilja se från oppositionen. Dessutom ett utspel från Oxelösunds kommunalråd Benita Vikström till TT om att: ”Låt inte MP ha något inflytande över socialdemokraternas energipolitik.”

Dagens utspel har visat att Alliansen står bakom en gemensam lösning för framtidens energiförsörjning. Det är ett utspel som kommunicerar trygghet, innovation och vision. Allliansen har idag visat tydligt vilket ansvar de tar för Sveriges framtid. Samtidigt borde Mona Sahlin tänka på hur hon ska hantera debatten inom partiet och inom oppositionen. Hur hon tar sig ur den rävsaxen återstår att se, om hon nu lyckas med det.

Läs mer här, här, här och här