måndag, februari 16, 2009

Den orättfärdiga kampen

Idag började det som länge har sett som en rättegång med ett förutbestämt utfall. Det hela handlar om film- och musikindustri som i åratal har kämpat för begränsa den teknologiska utvecklingen, tagit överpriser utav konsumenter och begränsat utbudet av media. Nu får några unga svenska män stå inför en häxprocesss om bedrivs av den industri som inte har hängt med iden utveckling som har skett.

Idag ser musik- och filmmarknadsindustrin annorlunda ut, speciellt musikindustrin. Många fler artister har insett fördelen med de nya kanaler som den teknologiska utvecklingen har gett dem. Fler artister kommer upp, fler lyssnar till deras musik, de turnerar mer och når ut till ännu fler.

Det här målet i sig har enligt vissa en given utgång, men så lätt är det inte. Det här fallet handlar om upphovsrätt och inte äganderätt, för de är två skilda ting. Musik och film idag är en oändlig resurs utan stopp. Det är lättare att kräva äganderätt på en bil eftersom den tillverkas i begränsad upplaga. Men det är inte samma sak med film och musik. Vi som film - och musikkonsumenter inser vilka fördelar det finns i att få tag på medial underhållning Det är dags att fler aktörer inser det också.

Det här är inte bara en kamp mellan David och Goliat. Det är också en kamp mot den teknologiska utvecklingen som gett mer utbud och mer mångfald inom nöjesindustrin. Protestera mot detta, blogga om detta, gå med i Facebookgrupper. Se till att mediaindustrin präglas av den teknologiska utvecklingen, inte försöker begränsa den.