söndag, februari 08, 2009

Melodifestivalhysteri eller inte

Det var inte förvånande att se dagens kvällstidningsrubriker. Det märks tydligt att Aftonbladet och Expressen har gått in i en massmedial julafton under lite mer än en månads tid som schlagerhysterin drar över Sverige. Under denna tid ska blackouter, kollapser, konspirationsteorier och en folklig uppslutning som både underhåller och upprör tittare. Dock gick gårdagens deltävling mig obemärkt förbi, mycket på grund av den födelsedagsfest som besöktes igår.

Tydligen verkar årets stora slagpåse vara det "nya" röstningssystem som införts till årets tävling. Jag undrar ibland hur man kan öka spänningen i röstningsmomenten än att bara låta alla bidrag tävla mot alla. Markus Larsson, Aftonbladets nöjeskrönikör skriver att ett röstningssystem borde vara lika enkelt som luffarschack. Men inget för att uppröra tittare, det är ju det som trots allt är kvällspressen kärnbränsle under denna månad.

Trots allt, jag hoppas att den svenska tittarskaran i år är mer medveten om vilken musiksmak som resten av den europeiska schlagerpubliken. Undrar vad kvällspressen tycker om det, deras allmänna talang ligger ju i att beskriva stora event i negativa sammanhang. Nu väntas ytterligare fyra veckor med deltävlingar och nya chanser att att komma med till schlagerhysterins absoluta klimax, finalen i Globen den 14 mars.
Vilkas tårar som fälls, vilkas glädje som sprids ut i spaltmeter efter splaltmeter återstår att se. Trots allt, en som inte har dragits med i den schlagerhets som just nu pågår kan ju hoppas på att årets vinnare är någon/några som fungerar bra på den europeiska musikmarknaden.