måndag, februari 02, 2009

Super Bowl, kärnkraft

Natten till söndagen kanske inte var så speciellt för oss svenskar, men på andra sida Atlanten var det en av de största, kanske den största kvällen på året. Super Bowl är inte bara ett stort sporteveneamng, utan en institution i amerikansk kultur. Vad sägs om 100 000 åskådare, 100 miljoner tv-tittare och en 30-sekunders reklamspot värd 23 miljoner kr?

Som grädde på moset får man lägga till den traditionella halvtidsshowen, i år var det Bruce Springsteen and the E Street Band som förgyllde kvällen. Bland artister tidigare år går det att räkna U2, Prince, Tom Petty och The Rolling Stones. Som vanligt orkade jag bara med första halvleken, och missade därmed den rafflande sistakvarten där Pittsburgh Stealers avgjorde med 35 sekunder kvar. Lika rafflande avslutning som förr året då New York Giants lycka bemästra förra säsongens giganter New England Patriots.

Något som känns betryggande är att låsningen kring kärnkraften kan vara på väg till en lösning. Folkpartiet har via Jan Björklund har aviserat en tydligare kärnkraftslinje, Centern har tidigare gjort den största scenförändringen sedan omröstningen 1980. Det bör tilläggas att frågan även splittrar Sverige än så länge största parti Socialdemokraterna, gårdagens debattartikel i Expressen var en behållning, förhoppningsvist orsakade det lite huvudbry hos Mona.