söndag, mars 01, 2009

Ingen tilltro till Mona och oppositionen

Det har ju gått att vältra sig i en hel del opinionsmätningar under helgen. Visst känns det som att opinionsmätningarna avlöser varandra med jämna mellanrum, dessutom med tanken på att inget är avgjort förrän valdagen. Dock går det inte att glädjas åt den kraftiga svängning i opinionen som har skett på den sista tiden.

Hur resonerar egentligen oppositionen när de näst intill hade ett tjugoprocentigt övertag till att ramla till en skillnad som inte ens går att säkerställa statistiskt? Svaret är ganska tydligt, oppositionen har visat sig inte vara ett trovärdigt alternativ. Naturligtvis ligger det största problemet hos sossarna och Mona Sahlin. Den senaste mätningen visar ganska tydligt på detta. Problemen är inte ett utan många:

- Mona visar dåligt ledarskap både i oppositionen och inom partiet

- Oppositionen har inte kunnat visa upp en gemensam energipolitik

- De försöker med det ena ofinansierade förslaget efter det andra. Den tidigare kritiserade hållningen till slopande av budgettak verkar vara helt bortblåst.

Det man kan tyda från den senaste mätningen är tydligt. Fredrik Reinfeldt framstår mer som en kompetent ledare än Mona Sahlin. Han har tillsammans med de övriga företrädarna inom Alliansen visat sig enade om den politik de vill föra, speciellt under krisen. Alliansen har visat tydligt att ingen skattebetalare ska behöva drabbas av att deras pengar går till företag som inte kan sälja sina produkter. Dessutom har den senaste tidens mest framgångsrike person varit Maud Olofsson. Hon har genom raka och tydliga besked framstått som en av de mest trovärdiga inom inrikespoltiken.

Summa summarum, läget inför EU-valet är mycket gynnsamma Moderaterna och MUF ska tydligt visa att vi är det mest trovärdiga alternativet när det gäller att göra EU friare, öppnare och mindre protektionistiska. Mot det står de som vill hindra personer från att röra sig fritt i Europa samt de som vill hindra frihetssökande personer som vill bygga sig en ny bättre framtid i en värld med bättre möjligheter.