fredag, mars 20, 2009

Svensk elitidrott förblir en hobbyverksamhet

Det har i dagarna rapporterats om att de svenska elitklubbarna i fotboll tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet misslyckats med en gemensam motion om bolagisering av den svenska elitfotbollen. En motion som skulle tas upp på riksidrottsmötet senare i år.

Det är beklämmande att Sveriges elitfotbollsklubbar inte har kunnat enast om en gemensam motion kring bolagisering av svenska elitfotbollsklubbar. Under de senaste tjugo åren har svenska fotbollslag halkat efter de övriga europeiska ligorna. Mycket av detta beror på ekonomisk resurser. Idag är ekonomiska resurser stommen för att kunna lyckas ute i Europa. Många vill säkert uppleva den orgie i famgångar som Sverige hade under 80-talet med IFK Göteborgs två Uefacuppsegrar och Malmö FF:s finalspel i Cupvinnarcupen 1979.

I fråga om IFK Göteborg lyckades de också mycket bra under 90-talet med framgångarna i den allt mer penningstinna Champions League. Sedan IFK:s framgångar har bara AIK och Helsingborg lykats ta sig till gruppspel i Champions League. Vad säger då detta? Jo, situationen i svenska fotboll är prekär. Medan europeiska drar ifrån i utvecklingen, både rent ekonomiskt och sportsligt, framstår svensk fotboll mer som en b-liga jämfört med andra europeiska ligor.

Nämn också det faktum att exempelvis två rumänska klubbar (Steua Bukarest och CFR Cluj), ett vitrysk (BATE Borisov) och ett cypriotisk lag (Anorthosis Famagusta FC) deltog i Champions Leagues gruppspel. Dett säger mycket om vilken skrämmande låg nivå som Allsvenskan ligger på. Det är bekymrade att svensk fotboll inom den närmsta framtiden ska fortsatt bedrivas ideellt och inte i bolagsform.