måndag, maj 25, 2009

Magnus Andersson skjuter över ribban

Jag noterar att CUF:s ordförande Magnus Andersson skriver idag på Svt Opinion om statsminister Reinfeldts uttalande om Turkiets framtida EU-medlemskap. Dock tycker jag att utspelet är aningen märkligt.

Att Reinfeldt senaste yttrande om Turkiets medlemskap skulle vara ett tveksamt yttrande ställer jag mig tveksam till. Egentligen är Fredriks uttalande inget nytt i frågan om Turkiets medlemskap. Dock är det helt klart, ett medlemskap lär inte vara aktuellt inom de närmaste fem åren. Under lunchen med Gunnar Hökmark i fredags ställde jag frågan om Turkiets eventuella EU-inträde i förhållande till Fredriks uttalande. Även Hökmark gav svaret att Reinfeldts uttalande inte var något nytt på området.

I frågan om Turkiet ska beviljas medlemskap var svaret tydligt, inget medlemskap om vi ser till Turkiets situation idag. Det är viktigt att ställa krav på Turkiets förhållande till demokrati och yttrandefrihet. Därav ska EU och Turkiet fortsätta sin dialog för att säkerställa en hållfastare demokratisk struktur. Dock är ett turkiskt medlemskap inte aktuellt i kommande mandatperiod. Det blir intressant att se hur dialogen fortgår mellan EU och Turkiet i medlemskapsfrågan. I fråga om Reinfeldts senaste uttalande är inget tveksamt i frågan om Turkiets framtida EU-medlemskap, den saken är glasklar.