torsdag, december 03, 2009

Det handlar om lika villkor

Det var en ganska tydlig manifestation som idag skedde i vår radio. För de som dagligen följer något av morgonprogrammen som Äntligen Morgon, Rix Morronzoo eller Vakna med The Voice. Detta handlar om ett av de löften som Alliansens partiledare gav i valrörelsen 2006, att villkoren för att sända radio i Sverige måste bli rättvisa.

Vad handlar detta om, jo om lika villkor. Kommersiella radiokanaler tvingas till att betala en avgift till staten, så kallad koncessionsavgift för att sända reklamfinansierad radio på FM-bandet. Det hade kanske setts som något normalt, men här är kruxet, Sveriges Radio finansieras via radio- och tvlicensen och behöver inte betala någon koncessionsavgift. Det är vad det hela handlar om, all radio oavsett om det är SR eller kommersiell, koncessionsavgiften hindrar kommersiella kanaler från att utveckla sig. Dessutom är det ganska märkligt att man tvingas till skatt för att man har inkomster som redan har beskattats.

Jag har scrollat runt på bloggar som hyllar att den kommersiella radion var tyst i en timme. Det är ingen övertygande argumentation, se bara själv. Det är som när det handlar om något kommersiellt, de lockar fram det ena till det andra onyanserade påhoppet. Man hade hoppats att argumentationsnivån hade varit högre.

De kommersiella kanalerna hoppas nu på det som har skett inom tv-branchen. I och med digital-tv:s utbredning slapp TV4 sin koncessionavgift. Nu tycker jag att samma sak bör ske på radioområdet. Det är dags släppa etern fri, på lika villkor.

Media: AB