onsdag, december 02, 2009

McCartney Europas svar på Al Gore

Det kan tänkas att det är inspirerande med kändisar som åker runt och predikerar för olika frågor. Bono och Sir Bob Geldof har engagerat sig mycket i Afrikafrågan, Al Gore i klimatfrågan. Den sistnämnde har fått en europeisk kollega som också agerar på precis samma sätt som Gore själv.

Sir Paul McCartney har länge förespråkat mindre köttätande, inte minst med tanke på att hans förra fru Linda drev ett framgångsrikt företag som tillverkade vegetarisk mat. Nu har ex-beatlen tagit sitt engagemang för mindre köttätande in i klimatdebatten. Idag var han tydligen i EU-parlamentet i Bryssel och mässade ut sitt budskap. Då kan man undra hur han tog sig dit, för eftersom Europa är fylld av snabbgående järnvägar borde en tågtripp från London, eller varifrån han nu åkte, till Bryssel inte vara särskilt krävande.

Men den här gången gick inget annat än en privatjet. Så var den trovärdigheten bortblåst. Vill man framföra ett ideal måste även kunna stå för det. Al Gore själv är en man som bor i ett stort energislukande hus, flyger runt jorden, vi får väl hoppas att han köper utsläppsrätter för sin trovärdighets skull. Men Sir Paul, kanske du skulle ta din dubbelmoral och göra någonting åt den. För trovärdig blir du inte i mina ögon.