torsdag, februari 04, 2010

Den moderata Milöpolitiken

Den moderata miljöpolitiken har verkligen fått ett uppsving sen Sofia Arkelsten tog sig an den som sin profilfråga. Nu när hon har utsetts till Moderaternas miljöpolitiske talesperson förstår jag vilken positiv effekt hennes engagemang. Det är verkligen kul att lyssna på Sofia när hon pratar om miljöpolitiken. Det är också tydligt vad som är hennes mål, nämligen att Miljöpartiet ska bli ett onödigt alternativ inom miljöpartiet. För är det något som hon belyser är ju det faktum att miljöpolitiken handlar mer än om att försöka vara den som lovar mest och som har det bästa partinamnet. Idag skriver Arkelsten i Göteborgs-Posten om miljöpolitik som inte bara är relevant utan också ger resultat.

"Moderat miljöpolitik ger mer miljö för pengarna

Till skillnad från Peter Eriksson och Miljöpartiet har Moderaterna en miljöpolitik som gör verklig skillnad, skriver Sofia Arkelsten (M) i en replik.

Det finns stunder då den miljöpolitiska debatten låter som en auktion. Den som vågar säga den högsta siffran vinner. Peter Eriksson och Mp visar återigen i sin artikel att de tror att retorik och det faktum att de heter Miljöpartiet räcker.
Men det handlar inte om yta och i att ta i mest. Det handlar om att leverera en miljöpolitik som gör verklig skillnad. Vad Miljöpartiet har för idéer för framtiden vet ingen. Det hoppar Peter Eriksson återigen över att berätta för väljarna. Han beskriver heller inte hur vänsterpartierna ska komma överens eller vad de har för gemensamma mål för Sveriges miljöutveckling eller hur de skulle ha agerat inför, under eller efter Köpenhamn.

Mer miljö för pengarna
Moderaterna och Alliansregeringen hade högre förhoppningar för klimatmötet än vad världens länder gemensamt kunde komma överens om. Men globala överenskommelser är svåra, åtagandena var oklara och olika siffror var i omlopp. Vem tror att Peter Eriksson och Mona Sahlin kunnat förhandla fram ett annat avtal? Nu är det viktigt att följa upp förhandlingarna och fortsätta vårt offensiva klimatarbete. Styrkorna i den moderata politiken är att vi ger mer miljö för pengarna, är heltäckande vad gäller energifrågorna och är starka när det gäller internationellt samarbete och använder effektiva styrmedel. Vi tar hänsyn till att Sverige står för 0,2 procent av världens utsläpp, därför satsar vi på att göra snabba och effektiva utsläppsminskningar i andra länder samtidigt som Sverige fortsätter gå före i klimatarbetet.

MP flyttade pengar
Miljöpartiet framhåller ofta sin gröna skatteväxling som de genomförde med Socialdemokraterna och marknadsförde det med buller och bång. En grön skatteväxling brukar betyda en sänkning av skatt på arbete och en höjning av skatt på energi. Men det MP åstadkom var bara att flytta pengar från en kolumn till en annan i en jättebudget. Det är ingen offensiv miljöpolitik.

Vänsterpartiernas budgetjustering är långt ifrån jämförbar med förändringen vi genomfört nu: stora skattesänkningar på arbete kombinerat med skattehöjningar på koldioxid. I dag lönar det sig verkligen mer att arbeta samtidigt som den som förorenar få betala. Fler i arbete har lett till stärkta finanser och utökat utrymme för satsningar på miljöområdet. Aldrig tidigare har Sverige haft starkare miljöbudgetar. Jag är stolt över vad vi lyckats med och vår fortsatta väg framåt. Politiken måste handla om vem som levererar mest och inte vem som lovar mest, och vi har levererat.

Sofia Arkelsten

miljöpolitisk talesperson (M)"