torsdag, februari 18, 2010

Det är amtörer som arrangerar OS

Jag börjar minst sagt bli irriterad på OS-ledningen för vinter-OS. Den redan pinsamma inledningen har sedan fortsatt och nu har man beslutat sig att ha ett krismöte för att diskutera hur man undviker fler incidenter. På tiden, för det här är lite för mycket. Och dessutom, hur ska deltagarna kunna lita på att de ska klara livhanken när arrangörerna begår fel efter fel? Det här är några missar som har ställt mig tveksam till de som har hand om OS-arrangemanget.
  • Den georgiske rodelåkare Nodar Kumartasjvili omkommer när han slungas in i en betongpelare som byggts alldeles bredvid rodelbanan utan särskilda säkerhetsarrangemang för att hindra åkarna från att flyga in i dem. Dessutom lägger man en del av skulden på georgiern. Pinsamt, vurpa är en sak, men att krascha in i en oskyddad betongpelare är en annan.
  • En av de fyra pelare som ska tändas under invigningen reses inte och invigningen slutar i ett litet antiklimax.
  • En ismaskin förstör isen mitt under herrarna 500 m skridsko. Tävlingarna avbryts tillfälligt.
  • Australierna Craig Branch kolliderar nästan med en funktionär under herrarnas störtlopp. Tävlingslednignen skyller ifrån sig med att "Det var ingen stor sak". Nä, ingen kom ju till skada, idiot.
  • Anna-Carin "ACO" Olofsson-Zidek hindras från att starta damernas skidskyttejaktstart på utsatt tid. Åkare som ska starta efter henne släpps iväg före henne och ACO själv släpps iväg 14 sekunder för sent. Några få timmar senare händer samma sak med Bjrön Ferry i herrarnas jaktstart. Lyckligtvis slutar det bättre med att guld för Ferry.
  • En dåligt preparerad bana under längdskidsprinten leder till att favoriten Petra Majdic faller två meter ner i en ravin. Inga säkerhetsanordningar fanns för att hindra fallet. Fler åkare råkar ut för samma missöde. Majdic skadade några revben.
  • Charlotte Kallas guldlopp faller nästan helt ur produktionen. Mellan 1,3 och 7,3 kilometer får tittarna inte ens se en skymt av den person som ledde loppet från start till mål. Dessutom kommer grafiken på tal både hos tittare och kommentatorer, en helt ny grafik som inte har testats innan.
  • Sorgebarnet hittills förutom dödskraschen är damernas störtlopp. Utan att få åka ett enda helt träningsåk är det dags för störtloppstävlingar. Vad händer? Först kraschar Dominique Gisin in ett gupp vid målområdet som arrangörerna har missat att skotta bort. Hon får en smäll i huvudet och en extra flygtur.
  • Flera kraschar under damernas störtlopp. Bristen på träningsåk ses som en orsak till att så många inte kommer ner.
  • Anja Pärsson flyger 60 meter och kraschar precis innan målområdet. Det är ett hopp som fått kritik, eftersom hoppetligger så pass nära mål och är en fara då åkarna är relativt trötta, vilket gör hoppet än mer farligt.
Media: AB, AB, DN, Exp, Exp, SvD,