fredag, februari 19, 2010

EU:s markandssocialism ökar

HAX, eller Henrik Alexandersson skriver betänkansvärt om EU:s iver att allt mer reglera den europeiska marknaden allt mer. Målet denna gång, nätbutiker. Vad är felet med detta? Jo, nätbutiker som inte bedriver handel i fysiska butiker besitter ekonomiska fördelar gentemot konkurrenter med fysiska butiker, och detta är orättvist enligt dem. Som HAX skriver det:
"Kommissionen tycks mena att det är orättvist att den som säljer varor på nätet kommer undan de kostnader som följer med att ha en verklig butik, på Storgatan. Och att det är ett problem att folk kan köpa prylar lite billigare på nätet."

Vad är fel med varor som går att köpa billigare än i en fysisk butik? Inget enligt mig, konsumenter efterfrågar varor på en marknad och de som möter upp till deras efterfrågan är de som klarar konkurrensen. Priset på marknaden styrs av utbud och efterfrågan, och de som har mindre kostnader för att sälja en vara vinner fördelar på. Men det är fel enligt EU. Därför tycker jag det är rätt av Ebay, ett av de företag som vunnit stora andelar på just näthandel att få EU-kommissionen att tänka om.

EU skapades som en förutsättning att skapa en gemensam marknad utan tullar och regleringar. Därför är det välkommet om de slutar upp med sin marknadssocialism snarast. Producenter måste själva få välja vilka som ska få distribuera deras varor, och konsumenter måste få ha friheten att köpa den till ett pris som de tycker är rimligt. Med EU:s regleringsambitioner hålls priser uppe, och detta är varken bra för producenter, distributörer eller konsumenter.