måndag, februari 01, 2010

Läsarna: Reinfeldt vann

Jag försöker att hålla mig undan från att försöka hissa någon vinnare i gårdagens debatt, det hela blir lite löjligt när ingen skulle komma tanken att hissa den andra sidan. Nåväl, är det någon som jag imponeras av är det Lars Ohly. En muf-kompis sa till mig under debatten att Lars Ohly använder en sån där röst som skulle passa som uppläsare för ljudböcker, kanske något att syssla med om Vänsterpartiet åker ur riksdagen, vem vet. Hans tonfall är faktiskt lite skrämmande lugnt, som om han satt och lurade på något. Dock visade Peter Eriksson vem som bör vara det egentliga målet för Alliansen. Min och många andras teorier om att Miljöpartiets framgång beror på Maria Wetterstrand besannas till en viss mån när man ser Peter Erikssons agerande. Är Miljöpartiet i månne ett nytt luftslott som kommer att sprängas?

Det senaste utlåtandet från IMF var glädjande, Sverige var bäst i klasssen. Det märktes i debatten där Reinfeldt gjorde trumf av DI:s artikeln om den svenska regeringens goda omdöme från IMF gällande hanteringen av de offentliga finanserna. Det kändes som så fort regeringen angreps om de statliga finanserna blev oppositionen besvarade med ett och samma kort, det var svårt att hitta ett sätt att klara krisen bättre än vad Sverige gjorde.

I övrigt var debatten som väntat, två alternativ som blir allt mer tydliga i hur de vill föra Sverige in i framtiden. En regeringsallians som gärna visar upp hur de tacklade krisen och som börjar få förhoppningar om en ljusare framtid, mot det en oppositionsallians som försöker slå in en kil om hur Sverige blivit kallare, inte bara på tal om vädret. Dock kände jag att regerings självförtroende kring IMF:s senaste utlåtande om Sveriges hanterande av de offentliga finanserna var något som gjorde det svårt för oppositionen att komma till skott. Vinnare i fyraronders debattserie, läsarna är i allafall tydliga om att Fredrik Reinfeldt är vinnare. Jag håller mig till det. Att läsarna är övertygade om Reinfeldt är en bra värdemätare, därför känner jag att jag inte behöver utse någon vinnare, det har läsarna/tittarna redan gjort.

Moderater som har loggat om debatten: Mary X Jensen, Kent Persson, Birgitta Holm, Ann-Charlotte och Niklas Sandström.

Media:
AB: 1, 2, 3, 4, 5, 6
DN: 1, 2, 3, 4
Exp: 1, 2, 3, 4
GP: 1
Svd: 1, 2
Svt: 1, 2
TV4: 1