fredag, februari 05, 2010

Lyssnar Wanja på sina medlemmar?

Jag har sedan länge ställt mig förundrande kring Wanja Lundby-Wedins ambitioner som LO-ledare. Frågan har alltid varit vilket hon prioriterar mest, medlemmarna eller partiet. Nu valde hon att gå ut i en debattartikel och påstå att LO-medlemmarnas skattesänkningar inte var bra för dem. Jasså, kan man undra. Är det inte bra att en vanlig LO-familj har fått 2 500 kr mer i månaden tack vare jobbskatteavdraget? Inte för Wanja, märkligt i mina ögon.

Personligen tycker jag också att det ska löna sig att arbeta. Att få människor i arbete är det viktigaste man kan göra för att minska både inkomstskillnader och klyftor. Vid sidan av det ska man ha ett omställningsstöd för de som tillfälligt är utan jobb. För här är skillnaden på synen på just arbetslöshetsförsäkringen. Därav var det regeringens viktigaste jobb att göra a-kassan till en omställningsförsäkring och inte till en permanent försörjning. De gradvisa sänkningarna vid 200 respektive 300 dagar är ju tämligen generöst tilltagna, då den genomsnittliga arbetslöshetstiden är runt 100 dagar.

Men detta lyssnar inte Wanja på. För hennes artikel gör det ganska tydligt, det ska vara mindre lönsammare att jobba. Det som är synnerligen märkligt är att hon är emot att det hon pratar om att 70 % av skattesänkningarna har gått till den halva av befolkningen som har högst inkomster. Men problemet är att den halvan av befolkningen som härrör från de rödgrönas rapport (OBS! pdf-fil) där den rikaste halvan är de som tjänar över 19 700 kr i månaden, dvs förskolelärare , grundskolelärare och metallarbetare är några av de som kvalar in i den halva av dem som tjänar mest.

Personligen har jag svårt att förstå Wanjas inställning. Är hon inte nöjd över att hennes medlemmar har fått mer i sin plånbok varje månad? Eller vill hon att folk ska vara arbetslösa och gå på a-kassa? Troligen inte, men problemet är ju detta, Wanja sitter på dubbla stolar, en i LO-borgen och en på Sveavägen 68.

För det parti som hon har stort inflytande i gör allt för att höja ersättningstak i olika ersättningssystem istället för att göra det mer lönsamt att jobba, blir säkert glada för att hon väljer att kritisera regeringens jobbskatteavdrag. Och där ligger problemet, de dubbla stolarna. För ska Wanja representera LO-medlemmarna eller Socialdemokratiska Arbetarpartiet? I sin artikel gav hon snarare stöd åt partiet, LO-medlemmarnas skattesänkningar föraktar hon.

Fler om debattartikel och om inkomstrapporten: Erixon, Skattebetalarna
Media: Ab, AB, AB,