lördag, februari 20, 2010

Vad är ett gott hjärta utan en skarp hjärna?

Vad är ett gott hjärta utan en hjärna? Vad som har varit på tapeten som var en LO-rapport som heter "Kalla Sverige" och släpptes passande nog på Alla hjärtans dag. Det som senare blev en artikel i Svenskan retade upp en del socialdemokratiska bloggar. Ja det kanske smärtar när man slår in en kil i den verklighet som man försöker måla upp. Så här skriver Sanna Rayman i sin kolumn:

"En undersökning som gör stort nummer av att 43 procent svarar att de tycker att ”Sverige i lägre grad har blivit ett land som präglas av ett gott hjärta under senare år”, trots att det är 36 procent som inte ser någon skillnad och 9 procent som tycker att Sverige blivit mer hjärtligt.

36+9, det blir enligt mitt sätt att addera 45 procent. Och allt jag har lärt mig i skolan pekar på att dessa 45 procent är fler än de 43 som ser sämre hjärtan. Eller vad det nu är som LO far efter."

En annan mätning ser Socialdemokraterna som det parti med mest hjärta. Vad kan det bero på? Ja Socialdemokraterna har ju effektivt utnyttjat den debatt som varit kring sjukförsäkringsdebatten för att måla upp regeringen som "hjärtlös". Effektivt, många ha tyckts falla i den falska retorik som Socialdemokraterna har målat upp. För när politiken presenteras blir det problem, folk väljer inte bara med hjärta, utan också med hjärna. Men det faktum att 23 %,d en största stapeln svarar "Vet ej" lämnas ingen åt. Vad beror det på? Att som LO påstår att regeringen är "iskallt beräknande", att frågan är dum, eller att folk rentav inte bara ser till ett gott hjärta utan också en hjärna som kan utforma lösningar på samhällsproblem.

Peter Johansson som utmålar som Sanna Rayman till regeringsmegafon tycker att Rayman vägrar se de som faller igenom och tycks tro att Rayman "tydligen tycker" att det är fel att belysa de individer som faller mellan stolarna. Tydligen tycker, snacka om enkel retorik, och regeringsmegafon, det är ju inget emot den oppositionsmegafon som LO är. Det är ju tämligen intressant att Peter Johansson pratar om "individer" när hans ideologi grund ligger i att ställa människor i konflikt mot varandra, en mer kollektivistisk utgångspunk så att säga.

Ingemar E L Göransson angriper den efter den rapportering om att många av de omförsäkrade har fått lägre ersättning. Nu är det lite väl tidigt att dra slutsatser eftersom det hela handlar om preliminära utbetalningar.