lördag, mars 06, 2010

Om man gillar det, varför är man emot det?

Lars Ohly gillar inte att det finns friskolor, men har inget emot att hans barn väljer att gå i en. Han vill inte ha privata vårdalternativ, men väljer att själv att behandlas hos det privata Sofiahemmet, och han tycker inte om att folk gör stora vinster på sin bostad, men gjorde själv ett klipp på sin senaste försäljning. Det har varit en het diskussion detta, lever folk som de lär? De senaste decenniernas avregleringar har skapat en hel del alternativ för gemene svensk. Det är för mig ett självklart val att människor själva ska styra sina val utifrån sin livssituation, därför måste valfrihet finnas, att de gagnar alla.

Diskussionen har handlat om denna, om den bloggdebatt som var het förra veckan och som var lika het denna vecka, den om RUT-avdraget. När ledande socialdemokrater och miljöpartister går ut och säger att den här reformen kanske ändå är bra, och att de inte kanske ska ta bort reformen det första de gör om de kommer till makten, skapar det förstås en debatt, hur ska egentligen de rödgröna ställa sig till frågan. Nu hade visserligen Socialdemokraterna och Miljöpartiet varsitt kongressbeslut i ryggen, därav borde frågan inte vara särskilt svår. Men trots det blev det en diskussion där vissa krafter stretade mot ett annat håll.

Tillslut gav de rödgröna besked i frågan, det blir inget mer avdrag om de kommer till makten. Enligt många var det en seger för Lars Ohly, då hans och hans parti enträgna motstånd mot reformen satte spår i de rödgrönas slutliga inställning. Ändå får man ge Vänsterpartiet en eloge, som till skillnad från sina oppositionskamrater har varit konsekvent emot reformen utan att några partikamrater har gått ut och propagerat för en annan väg.

Frågan är ju denna, inte minst med de ledande socialdemokrater som utnyttjar avdraget är, varför är man emot något om man nu verkar gilla det? För om man nu inte gillar det har man ett ett enkelt val, utnyttja det inte, så enkelt är det. Gillar man att köpa en tjänst men inte gillar avdraget, kan man ju ta de pengar man tjänar och ge det till några som behöver dem bättre. Gillar man inte skattesänkningarna som regeringen har gett dem, kan man också ge bort dem. Det finns hela tiden valmöjligheter. Det som är lite underligt är ju att socialister i Sverige har möjlighet att hela tiden leva efter sina principer, men vi som vill ha lägre skatt, fler valmöjligheter, har fått kämpa för att få igenom dessa rättigheter.

Följ gärna
Edvin, Kent, Mary, Magnus, Per med flera om debatten kring RUT och olika valfrihetsreformer, den lär fortsätta.

Media:
AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, Newsmill, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD