onsdag, mars 24, 2010

Reinfeldt tar jobben in i valrörelsen

"Reinfeldt utklassar Sahlin", tämligen intressant rubrik för att vara Aftonbladet. Dock är det ingen överraskning direkt. Trenden har varit ganska långvarig, Reinfeldt har högt förtroende, inte bara bland sin egna väljare utan även hos de som vanligtvis röstar på Socialdemokraterna. Att Mona Sahlin har lågt förtroende bland väljarna är en sak, att hon har lågt förtroende även hos de socialdemokratiska väljarna är mer bekymrande både för Sahlin och Socialdemokraterna. Mätningen är en i raden av de som kommer avlösa varandra, men jag är säker på att förtroende går före sympati. Förtroende är det som skapas kring en person för att människor ser att denne har förmåga att åstadkomma saker, inte bara tala om dem.

Att Moderaterna har högst förtroende gällande jobben är lovande, jobben kommer att bli den viktigaste. ingen skulle vara dum och säga att jobben skulle bli en oviktig fråga. Den här gången har man ingen högkonjunktur att luta sig emot. Kanske var det detta som Göran Persson missade. Mätningen är intressant ur två synpunkter. Dels placerar sig Moderaterna högst gällande jobbfrågan, de är näst bäst i frågor om äldrevård, sjukvård samt miljö och klimat. Det andra är att samtliga mätningar visar på många osäkra väljare.

Detta är något som bör förvalts, val avgörs ofta av mittenfåran inom väljarkollektivet. Moderaterna går här till val som de med högst förtroende gällande den viktigaste av alla valfrågor. Det är viktigt att identifiera vad som är viktigt för dessa mittenväljare. Och när det kommer till jobben kommer det i min mening vara det som lättast lockar osäkra väljare, vilket val är bäst för min plånbok. Där har Moderaterna och Alliansen en tydlig linje, det ska löna sig mer att arbeta. Dessutom med en politik som gör det enklare och billigare att anställa.

Detta ställs mot en opposition som går till val med hotet om höjda inkomstskatter, höjda bidrag för att vilket gör det mindre lönsamt att inte arbeta, Det med höjning av arbetsgivaravgiften, speciellt för de som anställer unga personer. De rödgröna har en viktig fråga att svara på, hur blir det fler jobb av att man får mindre i plånboken varje månad. Alliansen och Moderaterna går till val med en jobbpolitik om har högt förtroende. Det kommer vi att förvalta fram till valet.

Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, Exp, SR, SvD, SvD

Bloggar: Edvin Alam, Kent Persosn, Peter Andersson, Röda Berget, Tokmoderaten,