tisdag, april 13, 2010

Det blir inte nytt bara för att det står "nytt"

Det är veteranerna som ska bringa Socialdemokraterna tillbaka till Rosenbad. Mona Sahlin väljer att ta in regeringserfaren trupp som front i valet, men erfarenheten de har är inte det jag hänger upp mig på. För samtidigt som Mona Sahlin går ut i DN Debatt och påstår att "vi har omprövat vår politik", kan man undra varför väljer man då gammalt att fronta något de påstår vara nytt? Och nytt, vad är det som är nytt i deras politik. Genom att skumma igenom vad Sahlin egentligen skriver är min syn en annan, Socialdemokraterna går till val som om att inget har förändrats. Socialdemokraterna som en gång framstod ur en växande arbetarrörelse är idag bara en maktelit som gör allt för att återta den verkliga makten, makten över riksdagen, makten över statsförvaltning och regeringen.

Till skillnad mot Moderaterna som vågar framställa en ny generation skickliga politiker i form av Sofia Arkelsten, Henrik von Sydow, Anna König Jerlmyr, Tomas Tobé, Anna Kinberg med flera, framstår Socialdemokraternas front som en återgång till de förflutna 90-talet. Det är gänget som vi känner igen från förr som kommer igen. Salhin, Östros, Pagrotsky, Jämtin, Johansson, namn som tidigare mist sitt förtroende hos väljarna är de som nu ska stå längst fram och ta tillbaka väljarnas förtroende. Inte för att jag har särskilt mycket för dessa, men personer so Astudillo, Palm, Damberg, Batjan är väl exempel på namn som på något sätt skulle föryngra socialdemokraternas grånade fasad.

Omprövning av politik var det, återanvändning var nog det rätta ordet. Socialdemokraterna går till val på att återanvända förslag som tidigare gick bet, varför tror de att det skulle lyckas denna gång? Varför är höjda bidrag för att det ska löna sig mindre att jobb bra? Varför är det bra med höjd fastighetsskatt, återinförd förmögenhetsskatt och höjda inkomstskatter för vanligt folk? Ärligt talat, vad är det som är bra med en politik som tidigare miste sitt fotfäste att ytterligare få en förankring hos väljarna. Jag kan inte finna några andra ord att detta är en återgång, att ta ta dåtiden tillbaka i framtiden, inte vända nytt blad för att verkligen ompröva sin politik, inte att ompröva politiken hos väljarna.

Bloggar: Andre, Kent, Magnus, Mats, Tokmoderaten

Media: AB, DN, Exp, Exp, SvD, Svd, Svt