torsdag, april 01, 2010

Man kan ha idéer men vinner inget utan förtroende

5-0, kross, landslide, överkörning, kalla vad det vill. Alliansen har haft uppförsbacke i opinionsmätningarna under lång tid. Men en sak har vi, en ledare som har förtroende att leda landet. En ledare som har förmåga att företräda Sverige utomlands, en ledare som håller ihop under kris, en ledare som lyckas förankra sin politik och en ledare som inger förtroende inför framtiden. Att Reinfeldt har förtroende att genomföra sina roll som statsminister har inte varit, för ett litet tag sen fick Mona Sahlin frågan varför hon ständigt ligger långt efter Reinfeldt, hon angav svaret, så har det nästan alltid varit. Och fortsätter gör det minsann. Men minst sagt visar det en sak, till och med Maria Wetterstrand är efter Sahlin.

Wetterstrand har varit lite av mediernas kelgris under en tid, inte förvånande då han har en helt annan utstrålning till skillnad både från sin språkrörskollega och de andra två företrädarna för de rödgröna. Wetterstrands uppsving är mycket av orsaken till de rödgrönas övertag i opinionen och Miljöpartiets framfart i densamma. Dock är inte Mp längre det parti som jag vill framhäva som ett öppet och liberalt parti, mycket har radikaliserats och den symboliserande vattenmelonen börjar lysa igenom mer med sitt inre röda skimmer. Fler i jobb ordnas genom att vi jobbar mindre, först 35 timmar, sedan 30 timmar per vecka. Dessutom ska friåret återinföras, människor ska få bidrag för att gå hemma när någon annan jobbar. Miljön, välfärden och skolan klaras bara av att vi jobbar mer, inte mindre.

Dessutom framstår de som ett oerhört orealistiskt parti som har slutat skatteväxla mellan jobb och klimat och skatteväxlar numera med sig själva. De vill sänka skatten för vissa men höja för andra. Höja momsen för vissa men höja för andra. De vill sänka arbetsgivargiften för vissa men höja den skatt som vi själva betalar. Det är inga liberaler som träder fram ur Miljöpartiets inre, det är samma gamla politik som innan valet.

Valet kommer stå om förtroende att leda landet. Jag har noterat vilket André också har gjort, vissa vill tona ner det här med Reinfeldts övertag, för det är enligt vissa, partiet och dess politik som kommer avgöra. Dock är valet helt annorlunda, i detta valet väljer vi mellan två alternativ som vill regera landet, två alternativ med varsin utsedd kandidat att leda regeringens arbete de kommande fyra åren. Reinfeldt inger större förtroende både över den kandidat som de rödgröna har ställt i främsta ledet, men även över den som många också skulle vilja se leda de rödgröna och som nu är orsaken till de rödgrönas opinionsövertag. Det är med det förtroende vi skapar en politik som inte åtgärdar utan en politik som skapar möjligheter och förutsättningar.

Media: AB, DN, SvD, Svt
Bloggar: Fredrik, Jerker, Kent, Peter