tisdag, april 20, 2010

Vem kan säga emot Timell?

Några av underhållningsteves mest kända hemmafixare ställer sig bakom den ROT-reform som vi i Alliansen kommer stå bakom för att den ska finnas kvar, likt RUT-avdraget. Det är glädjande att se kända företrädare stå upp för en reform som skapar jobb, gör en svart bransch vit, förbättrar arbetsvillkoren inom byggbranschen och gör det lättare för köpare att få ett bra jobb utfört.

”Låt rot-avdraget vara kvar”

"Att renovera och se till sitt hem är på god väg att bli en svensk folkrörelse. Det är inte längre bara de med mycket pengar som har råd att göra det snyggt hemma. Men för många är rot-avdraget helt avgörande för att ha råd att bygga verandan, dela av barnrummet så att barnen får ett eget rum, eller fräscha upp våtutrymmet. Dessutom hjälper rot-avdraget till att städa upp i en bransch som dras med svartarbete och kvalitetsproblem.

Rot-avdraget har funnits i flera omgångar, men resultaten av när det senast infördes 2008 har inte låtit vänta på sig. Rot-avdraget ger en skattereduktion med upp till 50.000 kronor per år och person. Avdraget har använts av hundratusentals hushåll runt om i landet. Rot har varit en förutsättning för många att kunna dra igång en nödvändig renovering trots att den privata ekonomin har fått sig en törn av lågkonjunkturen.

Det finns fler än 300 hus-bloggare som skriver om sitt husbygge och inspirerar andra att starta sitt drömprojekt att bygga ett eget hus eller ett nytt kök. En facebookgrupp som samlar de renoveringsivriga har skapats. Folkrörelsen är igång och för alla de familjer som just nu förverkligar sina drömmar har rot-avdraget en bra mycket större betydelse än att bara vara en åtgärd i dåliga tider.

Även om byggbranschen har sina kvalitetsproblem är det också ett problem när hemmafixandet går för långt. Ibland behöver alla professionell hjälp för att renoveringen skall bli säker, hålla länge och följa de regler som finns. Rot-avdraget är ett sätt att rensa upp i byggbranschen från svartbygge och oseriösa byggherrar.

En majoritet av byggföretagarna skriver under på att rot-avdraget minskar konkurrensen från svartarbete. När färre personer lockas att betala hantverkaren svart är det också lättare att ställa krav på det arbete som utförs. Efter ett dåligt utfört svartarbete är det svårt för husägaren att ställa krav. Men med kvitton och kontrakt på bordet blir diskussionen lättare och fel och brister kan klaras ut.

När fler jobb tvättas av och blir vita ökar också tryggheten för alla anställda. De som arbetar vitt får pensionspoäng, de bidrar till och får tillgång till välfärdssystemet och inte minst omfattas de av försäkringar på arbetsplatsen. Under de tre perioder som rot-avdraget tidigare funnits, har svarta arbeten för omkring 2 miljarder kronor per år omvandlats till vita, enligt Sveriges Byggindustrier. Eftersom avdraget då var betydligt mindre än det är nu kan ännu bättre effekter förväntas denna gång.

För den som tidigare gått på a-kassa ökar nettolönen med nästan 10.000 när han eller hon får ett jobb. Det finns många beräkningar på hur många nya jobb som skapats av rot. Regeringen säger att det är runt 20.000 nya jobb på lång sikt. För oss är det viktigt att konstatera att varje nytt lakansvitt jobb är en vinst för såväl familjen vars hus eller lägenhet renoveras som för arbetaren som utför jobbet.

Det pågår en strid om rot-avdraget. Argument står mot argument och alla räknar på sitt sätt. För oss handlar rot-avdraget om mycket enklare saker än komplicerade tabeller och ekonomiska effekter. Rot ger vanligt folk med vanliga inkomster möjligheten att förverkliga sina drömmar och rot ger oss chansen att på riktigt och mer beständigt städa upp i en bransch som verkligen behöver det.

Rot-avdraget är nödvändigt för att fortsätta den positiva utvecklingen vi ser i hemmafixarbranschen. Därför måste rot vara kvar.

Martin Timell
programledare ”Äntligen Hemma” och ”Fuskbyggarna” TV 4
Matte Carlsson
”Bygglov” TV 4
Anders Öfvergård
”Arga snickaren” Kanal 5
Jonnie Krigström
”Room Service” Kanal 5"

Bloggar:
Andre, Daniel, Kent, Nils.