måndag, maj 24, 2010

Förut var Alliansen bäst på träning

Vi blev i morse levererade en ytterligare en av de där mätningarna som kommer att dugga tätt fram till valet. Opinionsundersökningarna är numer ett hett stoff både nyhetssidor och bloggar, jag frustreras lika mycket som jag gläds över hur de svänger till vår fördel. Men samtidigt visar det på en sak, vårt arbete för att övertyga väljarna förblir hårt oavsett vilket håll opinionen nu pekar. Nu pekar den mot ett försprång för de rödgröna. Vänsterpartiet gör ett uppsteg, är det beroende på partikongressen? I mitt tycke är Vänsterpartiet inget fräscht alternativ, inte heller Miljöpartiet som vill framstå som ett grönt och liberalt alternativ, men som i själva ger mer av ett rött sken.

Det där med opinionsmätningar är ett gissel i sig. Ibland slår de rätt, ibland slår de fel, det är ganska förklarligt. Men ska man lita till hundra procent till mätningar oavsett om de är fördelaktiga eller inte? Naturligtvis inte, Jag minns speciellt Euroomröstningen 2003 när opinionsundersökningarna visade på ett tämligen dött lopp mellan ja och nej. Sanningen var en annan, folk hade blivit mer säkra i sin sak, nej-sidan vann en ganska överlägsen seger. Det var egentligen aldrig tal om ett jämt valresultat vilket prognoserna hade pekat emot. Just det valet blev ett kvitto på hur om man verkligen kan lita på opinionsundersökningar. Sanningen enligt mig ligger mycket i att opinion speglar en viss mån av känsla och sympati, något som är lätt att utnyttja av en opposition som kan vinna sympatier på hur de anser den sittande regeringen agerar.

Dock ska vi inte förneka att det bästa man kan ha är förtroende. Reinfeldt är just en person som inger stort förtroende hos alla grupper, män och kvinnor, unga som gamla, moderater som en del socialdemokrater. Det är klart Alliansen ska spela på det, Monas bristande förtroende både i egna led som i Alliansled är anmärkningsvärd. För Socialdemokraterna är det förstås ett gissel i sig att många av deras väljare föredrar den andre statsministerkandidaten. Ett nederlag för de rödgröna kommer att avsluta en politiks karriär som enligt många redan borde ha varit slut. Nu återstår en valrörelse med många opinionsundersökningar, eller träningsmatcher som de brukar kallas. Förut var det Alliansen som var bra på träning men inte på match, nu är de rödgröna bäst på träningen. Man kan undra om de är lika bra på match.

Bloggar: Amanda, Dick, Tokmoderaten, Seved.
Media: AB, AB, DN, SvD, SvD.