tisdag, maj 18, 2010

Girigheten skapades inte på Wall Street

Vilka har varit de mest giriga genom den ekonomiska krisen? Jag ramlade över en krönika i Aftonbladet som tog fäste i en nyutkommen film, just en fixerad berättelse som trots det är ganska relevant. Men man börjar undra hur man tänker då då kritiken utgår från en film, producerad av den verkstad som varit ganska politiskt influerad som just Hollywood. Sanningen är den att vi behöver varken kolla till filmens värld eller till finanskvarteren, krisen har skapats på annat håll.

Det som dokumentärfilmen Överdos förklarar är just det faktum att den situation som skapas är kring hur länder bygger upp stora skulder genom överdriven statlig konsumtion och skjuter betalningen på framtiden. Gunnar Hökmark beskriver i sin blogg om hur EU:s socialistdelegation har en vilja att skjuta skuldsaneringen på framtiden. De vågar inte visa på ansvarstagande, vilket förstås är illavarslande. Länders ansvarslösa hållning till skattebetalarnas pengar har gått överstyr på vissa håll. Det är en kris som skapas inne på regeringskanslierna, långt från finansgatorna.

Vad är då erfarenheten? "Greed is good" proklamerades det efter den första Wall Street-filmen. Verkligheten är den att girighet existerar långt utifrån finanskvarteren. Det är snarare på det viset att girighet är en mänskligt beteende snarare än ett beteendesätt bland investerarna på världens börser. Nu har regeringar och stater visat på att girigheten har fått ett nytt ansikte. Det är de konsekvenserna som skattebetalarna nu får erfara.