tisdag, maj 25, 2010

Inte bara Wiehe som lever kvar i 70-talet

Jag märkte ganska snabbt när jag hörde utdrag ur Mikael Wiehes senaste album, hur tydligt det var att vissa verkar ha svårt att lämna 70-talet bakom sig. Men det var ju inte denna enda person har haft svårt med det, det fanns vissa som också hade svårt att lämna 1968 bakom sig. De vibbar får man av att läsa utdraget ur de rödgrönas utrikespolitiska hållning står det klart:

"En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser".

Man kan ju undra vad de rödgröna egentligen tänker på. Hur kan de anse att ett totalt tillbakadragande av amerikanska trupper är något som är relevant för en svensk utrikespolitisk hållning? Vad som tydligt hos Vänsterpartiet är det faktum att deras största fiende inte är USA, utan verkligheten i sig. Det är som att Vänsterpartiet befinner sig i ett tillstånd som om att Vietnamkriget fortfarande existerade, det är lite av den retoriken som sammanfaller med dagens krav, Yankies go home!

Vad konsekvensen är av deras krav är är det de som fasar över en helt annan utveckling. USA spelar en enormt viktig roll i Afghanistan, inte minst för de svenska trupperna. Ett
tillbakadragande där gällande de amerikanska trupperna skulle sätta utvecklingen på spel, och minska stabiliteten i ett redan instabilt område. I övriga delar som i östra Asien har USA spelat en viktig roll för att begränsa upprustningen hos vissa länder. Ett tillbakadragande skulle äventyra stabiliteten i ett ekonomiskt viktigt område.

Det är klart att detta är ett förslag underbyggt av en stor dos av hat eller motstånd mot USA. Det är klart om man fortfarande lever efter 70-talets deviser är detta det främsta målet. Vill man uppnå fred och stabilitet, är detta ett krav som skulle sätta mycket av stabiliteten på spel. Man kan ju undra varför
vänsterns krav på att destabilisera Asiens demokratiska krafter i förhållande mot sina odemokratiska krafter är så viktigt. Det är snarare ett förlag i ofrihetens tjänst en ett relevant förslag för att hitta en annan utveckling. Vissa bör säkerligen vakna upp.

Bloggar: André, Claes, Daniel, Magnus,