fredag, maj 28, 2010

M på väg att bli det nya statsbärande partiet

Vaknar man upp lite granna groggy är det alltid välkommet att mötas av beskedet att ännu ett opinionsinstitut säger det som de andra börjar säga, Alliansen är ifatt och i vissa fall förbi. 9,9 procentenheter svänger opinionen med på en månad, det är en förändring som tyder på en sak, människor är väldigt lättrörliga och de lättrörliga är valets största utmaning. Vad de rödgröna nu bör fundera på är hur de har misslyckats att förvalta den goda opinionen. Den tid när regeringen stod i vinhålet för sina reformer är förbi. Nu är det två tydliga alternativ, och opinionen börjar peka på något helt annat. Det är Alliansen som går in i sommarmånaderna med fördel i opinionen.

Novus Opinions mätning visade på att avståndet mellan Moderaterna är så pass lågt att det nästan inte fanns någon storleksskillnad. Synovate säger 0,7 procents skillnad, det är en skillnad så låg att den nästintill är obefintlig, jag börjar hoppas på en kul valrörelse, en valrörelse där vi kan göra Moderaterna till det nya statsbärande partiet. Alliansen kommer ha mer vind i seglen, ambitionen att göra många bra insatser kommer säkert vara stor när det visar sig att Alliansens politik ger resultat i opinionen. Nu ska den bara omsättas i att folk nu visar förtroende för den och väljer Alliansen för ytterligare fyra år.

När jag läste artikeln var det direkt ett antal s-bloggar som hade varit farten och klagat på störd nattsömn, jag kan förstå det. Det enorma övertag som de rödgröna tidigare hade är uppätet, jag kan inte låta bli att tänka på statsminister Reinfeldts inställning "Det brukar ju bli så när de pressas på sin politik". Minst sagt, de rödgröna har varit skickliga på att utnyttja opinionen när regeringen har pressats av kritik kring sina reformer. Det är ganska förklarligt, en opposition har alltid förmåga att kunna framställa sig som en bättre part gentemot regeringen. Regerings stora ansvar är att visa på att deras reformer verkligen fungerar.

Jag får nog säga på regeringens reformer fungerar, om än inte tillräckligt bra för att vara hundra procent effektiva. Men det är inget som man har förväntat sig, reformer blir inte hundra procent effektiva direkt, det krävs ständig uppföljning. Det som läget är nu att regeringens politik står emot de rödgrönas politik. Alliansens största uppgift är att visa på deras politik fungerar och att oppositionens politik är farlig för Sveriges utveckling. Jag hoppas även att väljare själva får upp ögonen för vad de rödgrönas politik innebär. Opinionen har nu vänt till Alliansens fördel, jag hoppas att de förvaltar väl fram till valet.

Bloggar: Fredrik, Johan, Kent, Mats, Peter.