torsdag, maj 27, 2010

Moderat bloggare utan telepatisk förmåga

Både röstfusk och bloggspråk blev en diskussion som gick hett idag. Jag blev inte förvånad att röstfusk var ett brett problem hos många partier, det är interna maktkamper som leder många olika misstänksamma handlingar som inte är bra för någon, varken för väljare eller för politiskt aktiva. Många tappar helt enkelt förtroende för att engagera sig politiskt, det är en förlust då många av dessa säkert skulle kunna fylla en roll.

Det misstänkta röstfusket hos Socialdemokraterna i Stockholm ger ju den signalen att bästa är att låta bli att från motståndarhållet hålla på att försöka plocka politiska poäng av detta, det kan ju alltid slå tillbaka. Mona Sahlin höll sig helt ifrån debatten kring Stockholmsmoderaternas provvalsförfaranden, det är förstås taktiskt smart av henne. En dålig manöver från henne skulle riskera att slå bakut, och den risken förutsåg Sahlin. Nu ser vi resultatet på deras sida också, och då är det lättare att förstå att förloraren är inte enskilda partier utan alla partier tillsammans. Inget mår sämre som den representativa demokratin om de som kandiderar om platser gör det på ett sätt som väcker misstankar.

Det kom för mig som en överraskning att Daniel Snällman hade gjort ett inlägg som väckte vissa irritationer. Per Ankerjö frågade sig varför Socialdemokraterna hatade villaägare, en rubrik som tämligen mild, men det där med att blanda ihop svensk inrikespolitik och nazism är ju lite magstarkt. Det har funnits tidigare exempel på hur man har viljat jämföra vissa socialdemokratiska ungdomsorganisationer (Unga Örnar) med det tyska nationalsocialistiska arbetarpartiets pojkavdelning under 30- till 40-talet. Det är förstås något som behöver undvikas, det går till en nivå som man som bloggare och opinionsbildare helst bör undvika.

Daniel Snällman är förstås förstående att kritiken gjorde att han fick göra avbön och be om ursäkt. Det är godtagbart att göra på det sättet. Johan skriver att Snällman borde be alla sina bloggande allianskollegor om ursäkt. För min del räcker det med en allmänn ursäkt samt att han tar avstånd från det som tidigare har skrivits. Jag ser ingen anledning till att Snällman skulle behöva löpa gatlopp för detta. Jag är förstående att han har gjort ett enormt misstag och förhåller sig till att inte använda ett allt för opassande språkbruk i sitt bloggande. Men jag kan ju inte heller likt någon annan kontrollera vad någon annan skriver. Martin Moberg är en person undrar varför vi i det borgerliga bloggkollektivet har kunnat tillåta ett sådan skamgrepp. Men Snällman har aldrig ringt och frågat mig om det går bra att publicera något, det är helt enkelt hans eget ansvar vad han själv skriver, vi kan ju inte kontrollera allt som skrivs. Jag tror inte heller att Netroots har ett inbyggt system som kollar av allt som skrivs.

Man kan ju förstå Mobergs kollektiva tanke, bara för att en har sagt det står alla bakom det. Martin Moberg i synnerhet lever i en tankegång då vi alla har koll på alla. Så enkelt är det inte, jag själv kan ju inte avgöra vad en annan bloggkollega ska skriva och är ingen som tänker ta ett kollektivt ansvar för att en moderat bloggare har skrivit på ett oförsvarbart sätt. Det ansvaret får Snällman ta själv, han är förstås en människa som ångrar sig djupt. Min undran till det röda kollektivet, är man beredd att frångå de så kallade skamgrepp som man kör med? Är man beredd att kalla sjukförsäkringsreformen vid något annat än vid ett medeltida avrättningsverktyg? Är man beredd att släppa saker som att kalla borgerligheten för Aliens eller rentav anklaga borgerliga för att ha felprogrammerade hjärnor?

Jag hade förstås varit glad om man hade tagit avstånd från detta och inte gett sig in i någon pajkastning. Tyvärr kunde inte Martin Moberg låta bli, lite tråkigt faktiskt. Det var ju ett bra tillfälle att reagera mot Snällmans misstag att använda den argumentation som nu användes, men hela det borgerliga bloggkollektivet ska skuldbeläggas, det går ju inte att uttyda något annan. "Hur kan man tillåta sådana skamgrepp från borgerligt håll?" Nej jag har minst sagt inte tillåtit det. Det blir ju ganska tarvligt att man kör med den argumentationen att alla vi i det borgerliga bloggkollektivet skulle stå bakom och tillåta detta.

Det bloggande skyttegravskriget som Tokmoderaten beskriver det med ett tämligen fyndigt inlägg är ju ett bloggdrev som skapade en hel del diskussioner. Han likt jag förvånas kring varför Martin Moberg för den argumentationen kring hur vi i den bloggande delen av Alliansen kunde tillåta detta språkbruk. Ja, hade jag sett detta skrivits innan det publicerades hade jag förstås rått Snällman att tänka över sitt språkbruk. Men det är ju en ren och skär önskedröm. Jag likt Tokmoderaten eller Kent kan inte drivas av någon telepatisk förmåga att vi skulle förutse att något illapassande argument skulle publiceras på en av våra bloggkollegors forum. Och jag tror inte heller likt jag noterar likt en vilja i bloggosfären att Kent Persson skulle gå in och ta en papparoll i den moderata bloggfamiljen. Daniel Snällman är en självständig person som kan stå för sina handlingar och be om ursäkt för de misstag som han gör, det behöver ingen av oss andra gå in och styra.