onsdag, maj 19, 2010

Mot 19/9 med jobben som fokus

Valrörelsen är här och nu, även om många inte märker det. Men för många av oss aktiva inom politik, från riksdagsledamöter till gräsrötter har redan siktet inställt på den 19 september och ingen tid får spillas. Till råga på allt har media snappat upp att detta val är viktigare än något annat val på mycket längre. Kanske är det därför som bevakningen är mycket högre nu än förr. I morse var Fredrik Reinfeldt i Svt:s morgonsoffa. Budskapet från honom är likt det som kommer bli det avgörande i denna valrörelse. Jobbpolitiken kommer bli den avgörande frågan i detta val, man kan vända och vrida på vilken undersökning som helst, men jobbfrågan kommer bli den viktigaste.

Jag har inget att tveka om när det gäller Reinfeldts budskap. Jobben måste växa till genom att fortsätta arbetet för att underlätta för jobb och företagare. Det måste bli billigare och mindre krångligare att anställa. Med utgång från det måste de avgörande frågorna som bör ställas vara, hur blir det inte färre jobb för unga för att det blir dubbelt så dyrt att ha dem anställda när det blir fler av att slopa arbetsgivaravgiften för de som anställer arbetslösa ungdomar? Hur blir det fler i jobb om de med högst inkomster får tusenlappar i höjda bidrag om de inte arbetar, och hur blir det fler jobb om man gör det dubbelt så dyrt för vissa företag inom tjänstesektorn att utföra sina tjänster?

Till råga på allt går Socialdemokraterna ut och anklagar regeringen för att bedriva en bidragspolitik, inget annat är mer skrattretande. För mig känns det hela lite ironiskt. Alliansen anklagas för att har ökat bidragsberoende under en tid då den globala finanskrisen har slagit som värst. Det kommer från ett parti som går till val på att ännu mer öka bidragsberoendet, höja skatterna för de som arbetar för att ge mer när man inte arbetar, särskilt för de med högre inkomster. Det var just det som skapade klyftorna mellan 1995 och 2006, en god ekonomisk utveckling möttes inte av aktiva arbetsmarknadsåtgärder. Man hävdade att jobben kom av sig själv, men det var inte tillräckligt Den goda ekonomin kom de i innanförskap mest till godo. De i utanförskap hamnade efter, inget annat var värre för de ökade klyftorna än att fler aktiva åtgärder sattes in när det som mest behövdes.

Det kommer bli Alliansens två viktigaste uppgifter, att peka på att en politik som gör det billigare och enklare att anställa samt gör det mer lönsammare att jobba samt att ställa de rödgröna till svars för en ungdomsskatt som gör det dubbelt så dyrt att ha unga anställda utan att det enligt dem inte har någon effekt, trots att de anser att en slopad arbetsgivaravgift för arbetslösa ungdomar ska ge fler jobb. Det är viktigt att se att jobben inte kommer till genom ett trollslag. Aktiva insatser behövs för att främja en god jobbutveckling, att företag får växa, att stora företag tillåts växa ännu mer. Vi kan diskutera många andra viktiga frågor. Men resurserna i skolan, sjukvården och äldrevården utgår från att fler jobb kommer till. Välfärden kan inte växa på något annat sätt. Mer resurser kommer till för att företag tillåts växa och får möjligheter att anställa, för att vi kan ta en liten del för att utveckla välfärden. Det är den enda vägen.

Bloggar: André,