onsdag, maj 26, 2010

MP-väljare de mest otrogna

Nu kanske vi inte ska läsa rubriken ordagrant, men sympatisörerna hos Miljöpartiet är de mest otrogna mot sitt block, det vill säga att de har den största viljan att rösta på ett annat parti, och då ett parti i Alliansen. Det är förstås inte särskilt bra att ens väljare har en öppen vilja att vilja använda ett annat parti. Min syn är att utmaningen ligger här för att övertyga dessa väljare att stanna kvar. Som etablerat partier har Socialdemokraterna mer trofasta väljare, Socialdemokraterna är ändå ett parti som funnits en lång tid och knutit till sig många trofasta följeslagare

Det är många av de här undersökningarna som vi kommer att få se framtill valet. Att Miljöpartiet har lockat väldigt många sympatisörer har varit en framgång i sig, men valet avgörs ju av vilka som faktiskt röstar. Det blir förstås lite tvivelaktigt när fler tycker att regeringen för ett bra jobb, har den mest önskade statsministerkandidaten, har högst förtroende i frågor som jobb, skatter, försvar, och rättsfrågor ändå ligger efter i opinionen. "Vi tycker regeringen är mer kompetent, men vi röstar ändå på de rödgröna." Det är förstås förvånande, men i mitt tycke är förtroende en viktig aspekt, där måste Alliansen gå efter och inte se på opinionssiffrorna, även om de pekar mot ett mer gynnsammare håll för dem.

Miljöpartiets har de mest otrogna väljarna, det blir förstås en utmaning för dem att övertyga väljarna att inte bara sympatisera med, utan också att rösta på dem i valet. Traditionellt brukar det vara att framgång gynnar de större partierna. Moderaterna i synnerhet är ett parti som gynnats av att vara det största partiet i Alliansen. Valet i höst är inte bara en fråga om Alliansen kommer få fortsatt förtroende, det är ett val där Moderaterna kan locka var tredje väljare och även bli största parti. Bäva må många socialdemokraterna göra inför detta scenario.