söndag, maj 02, 2010

Östros kör kostnadssläggan i glashuset

Ärlig och uppriktig, det är devisen som Tomas Östros vill leverera inför valet. Det är nästan som att man ryser, för det något som får mig att rysa är att en man som har förmåga att stå rätt upp och ljuga om Alliansens politik har stake att vilja se ärlighet och uppriktighet från sin politisk motståndare. Jag blir nästintill mörkrädd av att se Östros tala, han är så pass lugn och självsäker i det han säger att man nästan får för sig att det som han säger är sant. Men det är därför hans lögner måste genomlysas, för det är just lögner han kör med.

Nej, Centern och Maud Olofsson har inte föreslagit en höjning av bensinskatten med över en krona, det var en arbetsgrupp som föreslog det, knappast ett färdigt förslag från ett parti. Det är även lögn att påstå att regeringen mörkar om sin politik. Alliansen har varit en av de mest reformvänliga regeringarna i svensk historia. Nästintill samtliga vallöften har infriats, några har har inte genomförts, en bra reform med värnskattens avskaffande, en mindre bra med obligatorisk a-kassa. Dessutom har Alliansen levererat en gemensam energiöverenskommelse, en historiska stor infrastruktursatsning. Skatter har sänkts, arbetsgivaravgifter har lättats upp. Vad mörkar egentligen Alliansen?

En sak kan man vara ärlig med från de rödgrönas sida. Imorgon kommer chocken. Det är vissa löften om sänkta skatter för pensionärer och sänkta arbetsgivaravgifter. Det äts upp av höjda skatter för vanliga arbetare, höjda skatter på bensin, ökad kilometerskatt och återinförd förmögenhetsskatt. De rödgrönas ärlighet är lättnader för vissa, men "kostnadssläggan" kommer att slå tillbaka på alla. Det är lätt bli färgad efter en sån här debatt, men det är särskilt tydligt när mannen som har förmåga att måla upp falskbilder av Alliansen kräver ärlighet och uppriktighet. Det var kostnadssläggan som slog rätt in i glashuset.

Läs även Kent Perssons bloggduell med Johan Westerholm.

Media: AB, DN, DN, DN, SvD, SvD.