onsdag, maj 12, 2010

Självklart ska Filippafå jobba

Gröna Lund är ett av de ställen som årligen anställer många unga människor. Ett ställe som detta är ett perfekt exempel på en inkörsport till arbetsmarknaden för unga människor som stått utanför arbetsmarknaden. Filippa som idag skrev på Expressen Debatt är en av dessa. För henne är det förstås glädjande att inse att hon har fått ett jobb som hon har kämpat för att få, för många unga är ett första jobb enormt viktigt för hela deras framtid.

Nu är det dock på det viset att facket säger en helt annan sak. Gröna Lund hotas med blockad och alla drabbas, även de utan anslutning till facket. Det är förstås irriterande. Det kan aldrig accepteras att fackens metoder ska gå utöver de anställda som inte har anslutit sig till dem. De har faktiskt den friheten att inte behöva vara med. Det friheten har även Filippa, och hon har tagit den friheten. För henne och för många andra kan jag förstå deras missmod nu när deras jobb hotas av att facket sätter sig på tvären för att få igenom sina krav. En snittlön för en medlem i HRF är 19 581 kronor. Det är en bra grund för många unga att komma in på arbetsmarknaden, inte för hög och inte för låg. Dock sätter sig facket på tvären, och det regerar förstås många emot, både jag och Filippa.

Många unga känner idag olust över den situation som är när de inte får jobb. Än värre är den situation när de har klart med jobb, men inte vet om de får möjlighet att jobba. Facken spelar en säreget stor roll på arbetsmarknad, för stor eller inte för stor roll går att diskutera utifrån vilket perspektiv man har. Dock är detta klart att Filippa ska få möjlighet att jobba på Gröna Lund, den chansen har hon förtjänat. Det kan inte vara på det viset att facket kan sätta sig över alla arbetare för att få igenom sina krav. De måste inse att trots att de anställda förtjänar en marknadsmässig lön och rimliga villkor måste de se till alla arbetares inklusive Filippas intresse, inte till sitt eget. De anställa ska inte förtjäna facket, facket ska förtjäna sina medlemmar.

Bloggar: Jenny.