lördag, maj 08, 2010

V skiter i vem som ska betala

En av Vänsterpartiets stora valfrågor blir tydligen kravet om sex timmars arbetsdag. Jippie, mer pengar ska rulla in i maskineriet. Skattebetalarna ska klämmas åt ytterligare, det är på det viset det låter från kongressen. Färre arbetstimmar, bibehållen lön och högre skattehöjningar är viljan från partiet längst ut på vänsterhalvan. Det är nästan som att man börjar fas för att Grekland är på väg hit. Men Sverige befinner sig alltjämt i en situation där sanering av de statliga finanserna är ett scenario som inte kommer inträffa, om än inte om regeringen sitter kvar. För det är något otäckt tecken av oansvar som ljuder från de rödgröna.

Det är klart att Vänsterpartiets överkörning av Ohly och partiledningen sätter spår i det rödgröna samarbetet. Ohly kan ju inte bortse från sitt eget partis viljeförklaring. Nu är det på det viset att den vänsterpartistiska parollen om sex timmars arbetsdag ska drivas oavsett den överenskommelse om en gemensamt rödgrönt plattform på det ekonomiska området. Men det är oansvarigt av Vänsterpartiet att hålla den linjen att vi ska gå ner i arbetstid med bibehållen lön för att det skulle skapa fler arbetstillfällen. Värt att notera att det skulle ge stora konsekvenser för de arbetsplatser där arbetet sker i skift. Från treskift till fyrskift, jag förstår inte var alla Vänsterpartiets pengar kommer ifrån.

Ohly och partiledningen har körts över i både Afghanistan och och arbetstidsfrågan. Det är intressant att se Vänsterpartiet förtydliga sig själva om vad de vill driva i valrörelsen. Det är tydligt att beslut går i konflikt mot den gemensamma linjen som de rödgröna driver. Afghanistan är en olöst fråga som vi sannolikt inte lär få svar på ifall de vinner valet, arbetstidsfrågan blir en intressant krydda i det rödgröna hopkoket, undrar vad Mona, Peter och Maria har att säga till sitt trotsbarn som nu alltmer sätter sig på tvären. Det är en vilja att regera, men en ovilja att komma riktigt överens. Och någon ska få betala för deras bristande ekonomiska ansvar

Bloggar: Daniel, Fredrik, Kent, Magnus.
Media: AB, DN, Exp, Exp, Svd, Svd, Svd, Svt, Svt, Svt.