lördag, maj 01, 2010

Vilka ska betala miljardrullningen?

Idag var det 7,5 miljrader ytterligare, hittills i veckan har det varit olika bud, 120 miljarder extra till tåg och kollektivtrafik, sen ytterligare 12 miljoner till kommunerna. Socialdemokraterna kan den här konsten som ett oppositionsparti brukar vara bra på, alltid överträffa sittande regering i olika satsningar. Det är lätt hänt för ett parti som sitter i opposition, viljan att komma till makten gör att man smickrar väljarna med det ena löftet efter det andra. Dock har lärdomen från 90-talet intagits från Moderaterna och resten av Alliansen, löften måste kunna genomföras för att man kan lova dem, och för att kunna genomföra dem måste man kunna finansiera dem.

Socialdemokraterna har gjort det tydligt, det är fel enligt dem att låna till skattesänkningar (fast låna till skattsänkningar heter det om man har tron att pengarna tillhör staten och inte medborgarna), men att låna till satsningar och låta framtida generationer betala av dem är helt okej, framtida investeringar i infrastruktur är något som sker regelbundet, och att i det läget finansiera det med lån gör att det i längden innebär att den totala kostnaden för nyinvesteringarna domineras av lånekostnader för gamla projekt då de betalas av över tid. Jag har tyckt att det är ambitiöst av de rödgröna att tycka att snabbjärnväg ska byggas, dock är det inte helt klart hur det kan göras lönsamt. Inslag visar på en bra redogörelse för hur lån på återkommande investeringar är inte är lönsamt i längden.

Den stora frågan som kommer att kretsa måndagen den tredje maj är inte vad de rödgröna vill utan hur de tänker finansiera sina satsningar. Vilka får betala miljardrullningen som de rödgröna lovar det svenska folket? Jag vet inte om det nu finns någon sedelpress som ska tas från Sveavägen 68 till Rosenbads insynsskyddade källare. Blir det som de rödgröna tycker är helt okej att låna för sina investeringar. Snacket om Tobleronepolitik, att fortsätta köpfesten, men sätta det på kredit och låta framtiden betala var något som upprörde dem som fört resonemang kring "stupstock", att vissa moderater har "felprogrammerad hjärna" eller att svartmåla via reklamfilmer på de svenska biosalongerna. Det är lätt att ge skit men svårt att ta densamma. Men nu lämnar vi det. Framtiden är här och nu och någon ska betala, frågan är nu vem.

Bloggar: Tokmoderaten, Fredrik Axelsson, Den hälsosamma ekonomisten, Mikael, Gunnar Hökmark.