fredag, juni 25, 2010

Den alliansblomstertid nu kommer

En midsommarkrönika

Den blomster, eh Allianstid nu kommer. Sommaren börjar nu komma på allvar och idag är väl kulmen för oss svenskar när det kommer till vad som är en gedigen sommar, midsommarafton med dess tillhörande element. Själv beger jag mig snart till Arboga för att förgylla min helg med trevligt umgänge och god mat. Säkerligen kommer ett och annat flytande slinka ner, inte särskilt förvånande. UNF - Ungdomens Nykterhetsförbund hoppas att många håller sig nyktra under midsommar. Dock tycker jag att hela debatten blir lite svartvit, antingen dricka mycket eller inget alls. Det skulle behövas mer av informationen om hur man kan dricka måttligt och ansvarsfullt. Jag litar mycket till människors eget ansvar, men intresseorganisationer spelar en stor roll, även Systembolaget som har ett statligt uppdrag att förmedla alkohol, spelar en roll i det hela.

Mycket av den blomstertid som nu kommer är säkerligen en blomstertid som kommer för de som håller sig till Alliansen. Annorlunda är det för det röda laget, både för Danmark som igår åkte ur fotbolls-VM och den röda vänsterkoalitionen som gått från att ha mycket gynnsamma förhållande till att få se sitt försprång uppätet. Nu är det många funderingar inför sommaruppehållet där mycket av det politiska engagemanget kommer att ebba ur. Sommaren är trots allt kort och politiker måste också få tid att koppla av och njuta av sommaren. Höstens val är en pärs för många redan nu, vi har alla insett hur jämt det kommer att bli och vilka insatser det kommer att krävas av oss som är politiskt aktiva.

Alliansen har har den senaste tiden gynnats av den politiska opinionen, trots SCB och senaste Novus. Senaste SKOP-undersökningen som kom nu på midsommarmorgonen visar på det förtroende som Alliansen uppbär hos det svenska folket. Det är ganska självklart att det är på det viset. Den vänsterkoalition som nu gör anspråk på makten har aldrig tidigare regerat ihop i en konstellation där alla tre partier sitter runt regeringsbordet. Vi vet inte riktigt hur det kommer att fungera, men dess politiska innehåll är det många som vill undvika att just den ska drabba Sverige och den svenska befolkningen. Folk har börjat inse både att de reformer som Alliansen har genomfört har spelat roll, samt vilka reformer som vänsteralternativet vill genomföra som kommer att påverka framtiden.

Mer slantar i plånboken spelar roll i plånboken. Idag har många nästan 1 500 kronor mer i plånboken att fira midsommar och köpa sina godsaker för. Särskilt många med låga inkomster har fått en bättre ekonomisk situation. För en kvinnor inom vårdyrket har det varit en förändring med råge, en kvinnlig undersköterska har fått mer än en månadslön per år i skattesänkning. Många kvinnor som jobbar inom städyrket har tidigare jobbat svart.

RUT-reformen innebar att många nu går in i en vit jobbsektor, med avtalsenliga löner, arbetslivsförsäkringar, pensionspoäng och en större trygghet nu än tidigare. Det blir tryggare för Sverige om Sverige jobbar, det blir tryggare för kvinnor som jobbar i städbranschen om de får göra det vitt. Claes Borgström är en person som inte tycker om det här, han tycker att Alliansen är rent kvinnofientlig. Han tycker således att det är fel att kvinnliga undersköterskor har mer än en månadslön i skattesänkning per år och att kvinnliga städerskor nu jobbar vitt.

Vad är det som nu behöver blomstra allt mer. Just företagen är de som nu måste blomstra. Sverige har gått framåt som det land i väst som bäst har klarat den finansiella krisen. De siffror som är en huvudvärk för många länder pekar mot ett annat håll i Sverige. Arbetslöshetssiffror pekar nedåt, statsskulden minskar, budgetunderskottet minskar och BNP pekar uppåt igen. Sverige med västvärldens starkaste ekonomi kan möta en framtid med reformer för att skapa ett mer öppet och rättvist samhälle där fler tillåts växa efter egna förutsättningar.

"Den blomstertid nu kommer" kommer säkerligen sjungas likt många andra sånger idag. Själv som Alliansanhängare skulle jag vilja sjunga "Den Allianstid nu kommer". Det är dags att ta lite sommar, men som bloggare tar vi inte ledigt. "Kampen för frihet och demokrati tar aldrig ledigt" som den gode Gunnar Hökmark skulle ha sagt det. Men det kommer vara en sommar där två allianser kommer få fundera på var sin sak, "hur ska vi förvalta väljarnas förtroende?"eller "hur ska vi få få människors förtroende?". Glad midsommar!

Midsommartankar: Högberg, Röda Berget, Tokmoderaten,
Övriga bloggar: Ekonomisten, Fredrik, Johan,