torsdag, juni 24, 2010

Det går upp det går det går hit det går dit

Då leder Alliansen igen, det är faktumet av att opinionsinstitutet Synovate nu kommer med sin mätning. Men jag känner ingen direkt tillförsikt med resultatet, gårdagens Noouvsmätning visar på varför valet är en rysare, och Peter Högberg behöver nog inte jubla sig hes av lycka. Det här är säkerligen något som vi kommer att uthärda många gånger inför valet. Därför känns det ganska skönt att då och då ventilera ut sina tankar om det som Tokmoderaten kallade för "opinionsonani". Vi befinner oss i en situation som Sören Holmberg säkert hade svårt att förutse 2007, nu är det han som är rökt, det är mer tillförlitligt att lyssna på Arne Modig.

Det skadeskjutna S-skeppet seglar alltjämt vidare. Jag undrar hur det mottages av deras andra två vänsterkamrater, speciellt Miljöpartiet som nu bär upp de rödgröna. Sanningen är den att Socialdemokraterna har uteblivit i sitt förändringsarbete. Socialdemokraterna är numera inte ett intressant parti, även hos ungdomar. Här har Miljöpartiet och Moderaterna lyckats bättre, men jag anser att Alliansens och Moderaternas viktigaste uppgift är att slå hål på Miljöpartiet. Socialdemokraternas bristande trovärdighet. Per Ankersjö skrev om hur han ansåg att det finns många sossar som lider vid Centerns förnyelse. Det är ju här som Centern har vågat, att ompröva sina tidigare ställningstaganden. Socialdemokraterna befinner sig alltjämt i en status quo-stiuation, det är bara råttorna som inte längre finns kvar på skeppet.

Vad ska man nu säga om situationen? Moderaterna kan ta sommaruppehåll med gott mod, och sedan starta upp en valrörelse med tillförsikten och insikten av att väljaropinionen är med dem, Socialdemokraterna får kämpa med sin trovärdighet och varför de är ett nytt framtidsinriktat parti. De övriga partierna har hamnat i ett oförändrat läge och får fundera på hur de ska påverka opinionen och väljarförtroende i sin riktning. Detta var en snabb reflektion kring en opinionshysteri. Det var lite förvirrande med tre mätningar på tre dagar, men Moderaterna är nu störst. Vi får se hur de tar tillvara på den situationen, de har nu chansen att bli det nya statsbärande partiet. Inte för att de strävar efter makt, utan för att de klarar av att ha makten att förändra.