måndag, juni 21, 2010

Det kommer bli fult men kul

Jag har noterat en vilja från våra två främsta politiska bloggare, Kent Persson och Johan Westerholm om hur de manar till en respektabel valrörelse där sakfrågorna och den ideologiska debatten kan få det mesta utav utrymmet. Det är alltid fint med vilja, vilja kan om något försätta berg. Det är därför min vilja som politisk bloggare att vara aktiv på ett sätt där jag hoppas kunna återkomma med mina reflektioner till svensk inrikes- och utrikespolitik. När jag tog tag i mitt bloggande i början av året var det med en vilja om att mitt skrivande skulle lyfta fram både min och andras bloggar för en intressant bloggdebatt. Mitt inflytande och bloggskrivande har blivit bättre tack vare att jag ägnar min tid åt reflektioner och lyftande av andras åsikter.

Jag har gett mig in i den valrörelsen för att visa på vilken linje som jag vill att Sverige ska styra in på inte bara de närmaste fyra åren, utan även för en längre framtid. Min inriktning för den här bloggen är att försöka skriva objektivt om de båda blockens politik. Men jag förnekar inte min politiska tillhörighet, min medlemskap i Moderaterna och Moderata Ungdomsförbundet som varit min inkörsport till den politiska hetluften. Min vilja kommer alltid vara att Moderaterna och Alliansen ska förtjäna väljarnas förtroende. Men ju mer jag kan använda min blogg att skriva på utan direktiv från annan ort blir mitt skrivande mer trovärdigt. Därför undviker jag med stora ord att skrika ut att Alliansen är bäst. Bloggande blir mindre intressant när det främsta syftet är att kampanja för sitt parti istället för att reflektera kring dagspolitiska frågor.

Om valrörelsen kommer bli kul kommer den även bli ful. Johan och Kent skriver om en vilja där vi i de sociala medierna kör med en ton som kan respekteras av alla. Den linjen är alltid hårtunn, det har vi tidigare erfarit. Det är därför viktigt att ständigt diskutera var den här linjen går någonstans. Strävande efter politiskt korrekt språk får inte inskränka på förmåga till satiriska och småbitska grepp, vi behöver fler tokmoderater som kan vara på det sättet. Med glimten i ögat kan vi bemöta våra motståndare med inlägg som reflekterar och utmanar, därför valrörelsen kommer vara laddad och de skulle bli ointressant om vi inte tilläts balansera på den tunna linje mellan kärlek och hat. Därför ska vi skriva utefter repsekten om varandras skilda åsikter, men inte vara rädda för att konfrontera, det blir bara tråkigt annars.

Bloggar: Anybodys Place, Holmqvist, Mary.