tisdag, juni 15, 2010

Ett vänsterexperiment för jobbens värsta

Det är som om inget låg bakom den utvecklingen som skett de senaste åren än att det skulle vara regeringen som hade orsakat den. Vänsterexperimentet går idag ut på DN Debatt och basunerar ut hur de vill göra med valets viktigaste fråga, den om jobben. Sanningen är ju för oss som vet att det saker och ting mörkas i debattartikeln. Kontenta i de rödgrönas jobblinje är inte det som kommuniceras i artikeln. Sanningen ligger i att det är bidragslinjen är den mest centrala biten i vänsterexperimentets jobbprogram. Höjda skatter ska gå till höjda bidrag för de som har mer. En artikeln som kommunicerar en god vilja men mörkar mycket av den politik som de genomför.

Vad är då hyckleriet i hela vänsterexperimentets jobblinje? För det första, aktivitetsförbudet var en socialdemokratisk innovation. Den infördes av en förre detta arbetsmarknadsminister vid namn Mona Sahlin. Den nuvarande regeringen har rätt till jobbcoach från dag ett, efter tre månader infaller jobbgarantin. Där ligger det förbud som de rödgröna menar, men de borde veta att det var Socialdemokraterna som införde det som de nu vill ta bort.

Slopad arbetsgivaravgift är ett förslag som är bra, men det finns redan i form av nystartsjobb. Det är väldigt underhållande att vänsterexperimentet vill kommunicera ut det här som något nytt då det uppenbart existerar. Men det viktigaste gällande ungdomsjobben, de vill göra det dubbelt så dyrt att ha unga anställda. Det går inte att komma undan. Det är just detta som gör vänsterexperimentets jobbpolitik ungdomsfientlig.

Om man summerar vänsterexperimentets linje för jobb och välfärd är det en giftinjektion i hela det svenska samhället. Det som inte kommuniceras ut vilket Edvin också har synat är just den bidrags- och lånepolitik som de rödgröna vill driva. Höjda skatter genom att göra det dubbelt så dyrt att ha unga anställda, höjda skatter för vanligt folk för att ge mer i bidrag för de som redan har. Statliga satsningar på infrastruktur ska lånefinansieras för att de ska ha råd med sina bidragshöjningar. Om vänsterexperimentet väl väl är det någon annan som får betala. Det är unga och vanligt folk som får betala för vänsterexperimentets farliga jobbpolitik.

Läs även Carl B Hamiltons inlägg om den svenska ekonomin och oppositionens svartmålning.