tisdag, juni 01, 2010

Inkonsekvens är Vänsterns ackilleshäl, hyckleri är SvFF:s

Det politiska spelet når ännu en gång ut på idrottsplanen. Tidigare var det USA:s raslagar, nu är det Israel som är i skottgluggen. Varför förfärar det mig? Jo, för de israeliska fotbollsspelarna som det nu handlar om, om de nu ska få spela sin U21-match mot Sverige förtjänar inte att bli detta politiska slagträ som deras tenniskollegor blev förra året. Hela det politiska skådespelet går återigen överstyr när idrotten tas som gisslan för politiska trätomål. Det är beklagligt att för dessa människor som inte har något med konflikten att göra. Idrott måste handla om tolerans och förståelse, den kan inte kompensera för politikens brister.

Det svenska fotbollsförbundet skickar nu en förfrågan till UEFA, det Euroepiska Fotbollsförbundet om att möjligheten att ställa in U21-matchen mellan Sverige och Israel. Det med bakgrunden till gårdagens tragiska händelse. Jag förstår att Svenska Fotbollsförbundets företrädare reagerar, men de borde göra det som privatpersoner och inte som fotbollsföreträdare. Deras ansvar borde vara att se till att politikens trätomål inte blev en angelägenhet för idrotten. Idrotten har alltid varit en institution som enat människor från olika kulturer, sett till varandras prestationer och inte till deras ursprung. De demokratiska idealen är viktiga, därför handlar idrott om alla kämpar på samma villkor om vem som är bäst. Men får inte leda till vad som ni försigår, att idrotten blir ett slagträ i den politiska debatten. Det är inte bara en U21-match antågande, i veckan möter A-landslaget Vitryssland, ett av världens svarta hål rent demokratisk. Reaktionen är lika med noll.

Vänsterpartiet är förstås positiva till SvFF:s uttalande. Men om man förväntar sig att Vänsterpartiet skulle reagera positivt på Svenska Fotbollsförbundets frågan om att ställa in U21-lagets match mot Israel borde man ha förväntat sig samma inställning till om A-lagets träningslandskamp mot Vitryssland skulle komma på fråga. Vad har dessa saker gemensamt? Palestinierna har inte garanterats sina fullständiga demokratiska fri- och rättigheter, ej heller har vitryssarna det. Jag har vänner i min närhet som har bevittnat och själva blivit utsatta för den åsiktsförföljelse som den vitryska underrättelsepolisen genomför mot meningsmotståndare. Hade det funnits en konsekvens hade även matchen mot Vitryssland kommit på fråga. Vi kan inte acceptera brott mot demokratiska fri- och rättigheter någonstans, då är det rent hyckleri dels från Vänsterpartiet, men även från Svenska Fotbollsförbundet och dess ordförande Lars-Åke Lagrell. Antingen är man konsekvent eller så håller man sig utanför och låter idrottens ideal lysa igenom.

Reaktionen från min sida är densamma som den berömda tennismatchen i Malmö. Det är tragiskt att idrotten hamnar i skottgluggen, särskilt för en konflikt som har pågått i decennier och som fortsätter att använda idrotten som slagträ i debatten. Oskyldiga människor som jag vill kalla det, tas som politisk gisslan när politikens arena bjuder in till match, det är två arenor som borde hållas isär, men politikers brist på konsekvens drabbar återigen idrotten. Vänsterpartiets och Svenska Fotbollsförbundets hyckleri ställer idrotten återigen på undantag. Det är det tragiska efterspelet som nu fortsätter.

Media: AB, DN, Exp, SvT.