måndag, juni 28, 2010

När blev socialister trovärdiga i demokratifrågor?

Debatten har gått het kring en demokratisatsning i Sundbybergs Kommun. Carl Grufman, en av mina personliga favoriter inom Moderaterna har gått till storms mot en kommunal satsning som har fokuserats i området Hallonbergen, ett område med stort vänsterövertag (Över 66 procent i valet 2006). Samtidigt har ingen satsning skett i Rissne, med ungefär lika högt valdeltagande som Hallonbergen. Alliansfritt, vänsterns virtuelle pitbull gör en särdeles väntad twist på den här frågan som förmedlades i morgonens lokalsändingar i TV4.

Det är ju klartatt detta är lite förvånande. Om man bryr sig om valdeltagandet i Hallonbergen blir det klart förvånande om man inte bryr sig om densamma i Rissne. Vid en snabb titt bland de olika valkretsarna via Valmyndighetens
hemsida, går det att utskönja lite fakta. I distrikt 14-16, Hallonbergen har Socialdemokraterna 46,52 till 50,50 procents väljarstöd i kommunalvalet, valdeltagande i snitt 65,21. I valdistrikt 19 och 22, Rissne, var valdeltagandet 2006 i snitt 69,89 procent. Där är Socialdemokraternas stöd i snitt 35,92 procent.

Det är säkert lite konspiratoriskt att utmåla detta som beräknande av den kommunala S-ledningen. Men med det demokratiska förnekande som de har stått för den senaste mandatperioden, då Alliansen säkrade en majoritet, men på grund av två moderata partisvikare fick en S-majoritet är det inte förvånande om de hade just detta i baktanken. Det demokratiska underskottet i Sundbybergs Kommun är tidigare känt. Resurser har använts mer till kommunala fallosymobler som konserthus och uppvärmda konstgräsplaner. Samtidigt står den kommunala äldrevården ut som bland den sämsta i hela Sverige.

Att man nu försöker höja valdeltagandet är gott i sig. Det är bara rent skrattretande att läsa till vänsterns hycklande om att Alliansen inte skulle bry sig om valdeltagandet. Det är inte särskilt trovärdigt att just socialisterna skulle vara de som skulle veta bäst om demokratiska fri- och rättigheter. Det pekar ju historien på, om inget annat. Sundbybergs S-ledning är inga demokratiska föregångare då de struntat i väljarnas vilja om att låta en Alliansmajoritet styra. Detta var kallt beräknande från dem när två moderater svek, och jag skulle inte vara förvånande om detta politiska spel hade en viss baktanke.

Rekommenderar Mattias Lönnqvist tidigare
redogörelser kring ämnet. Både Krassman och Moberg har ägnat sig åt det där fenomenet "Potemkinkuliss" som Mattias beskriver det. Synd att de missar den del av Sundbyberg som var särskilt prioriterad, inte då krets 23 som de refererar till enbart i riksdagsvalet. Nu har satsningen utvidgats till åtta kretsar, varav sju är starkt vänsterdominerade, fortsättning lär följa.

Bloggar:
Ingerö.