fredag, juni 04, 2010

Nu även störst i Demoskop

Igår skrevs det om Sentios nästintill okända mätning där Moderaterna blev större än Socialdemokraterna. Nu bekräftar Demoskops denna mätning, Moderaterna är förbi och med råge, Alliansen har tagit kommando inför valrörelsen. Det här blir en kul valrörelse, inget förgyller den mer än att de som kampanjar vet att de har opinionen med sig. Just nu är opinionsövertaget för Alliansen det mest uppseendeväckande. Om de senaste mätningarna har varit dåliga för Socialdemokraterna är denna en ren katastrof, vinnare på det är förstås Miljöpartiet, de rödgrönas dragkrok i opinionen. Miljöpartiets fördel är nu att de än mer inser att de rödgrönas övertag beror mer på dem än någon av sina andra rödgröna kamrater.

Alliansens övertag kan tillskrivas Moderaterna i synnerhet, de är nu största parti. Jag har tidigare pekat på en del orsaker till Moderaternas framfart i opinionen. Mycket har berott på det fokus som varit både på de rödgrönas politiska utspel samt fokuset på statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg, man kan fundera på hur mycket Carl Bildt kan bidra med efter de senaste dagarnas mediebevakning kring Ship to Gaza. Centern och Kd har tyvärr inte varit i lika mycket fokus, men det är två partier som brukar tjäna på valrörelser, inte på opinion.

Alliansens största utmaning är att hålla Centern och Kd över spärren, men vad opinionsmätningar inte brukar visa är att vid valet brukar dessa partier tjäna på just valrörelsen. "Titta bort Mona" skriver Expressen. Man kan undra vilka funderingar som man nu har på Sveavägen 68, vad spelar detta för roll för hur väljarna uppfattar Socialdemokraterna? Mätning efter mätning har pekat på det socialdemokratiska opinionstappet. Moderaterna har tagit över taktpinnen, både inför sommaren och inför valrörelsen. Opinionsbonanzan fortsätter alltjämt.