onsdag, juni 02, 2010

Ohly hatar kapital

Men jag är inte förvånad över Ohlys utspel. Vad som helst som involverar pengar kan beskattas, det är en av de vanligaste visorna bland socialister. Det finns egentligen ingen hejd på deras iver att ta skatter från folket. En socialistisk ideologi har byggt på det som för längesen myntades av Marx, "av var och en efter förmåga, till var och en efter behov". Man kan sammanfatta det till att det är bättre att förmedla folks pengar än att låta folk få behålla dem från första början. Ohlys utspel om en ny aktieskatt är inte bara fel, den är rentav korkad.

Det är inte första gången som den här skatten har funnits, så kallad valpskatt. Förlorare är de svenska aktieägarna, vinnarna är de utländska aktiespekulanterna. Jag tror att man har mycket att lära av Kjell-Olof Feldt, en av socialdemokratins mest kritiska tänkare. Han har tidigare stått upp emot valskatten, kämpade emot löntagarfonderna och är starkt kritisk mot förmögenhetsskatten. Det är nästan som att man börjar undra om han verkligen är socialdemokrat.

Men åter till Ohlys skatteförslag. Hela hans inställning till skatter, ger ett sken av att ju mer man kan ta i skatt, desto bättre. Det är som det finns ett inneboende hat emot det som kallas för fritt kapital. Ohly hymlar inte inte med vad han tycker. Men det är så okunnigt och föraktfullt. Man kan undra hur dessa idéer som uppenbarligen inte har fungerat ska få komma på tal igen. Jag tror inte att vanligt folk lockas av det här. En aktieskatt slår inte mot rika aktieägare, den slår mot alla aktieägare. 17,2 procent av alla svenska äger aktier, medger Ohly att alla dessa är förmögna? Det här är också vanligt folk som försöker sätta guldkant på sin tillvaro, de ska inte straffas för att folk med inneboende motstånd mot privat kapitalägande ska få inflytande över folks skattepengar.