onsdag, juni 23, 2010

Östros har startat sin valrörelse

Det är ingen tvekan om vilken underhållande kamp det kommer att bli mellan Thomas Östros och Anders Borg. Dagens sista debatt i riksdagen innan valet i september vittnades om en Östros som försökte sätta sin ton gentemot Borg. Mycket talar för och emot Socialdemokraterna Det finns klart mycket siffror att spela på, men statistiken som det lutar sig emot har hela tiden en orsak, en orsak som gjort att Alliansen fortfarande är med i gemet och framstår som de som vet hur man tar ansvar. Faktum är att Alliansregeringen har satt tonen för en hållfast ansvarsfull ekonomisk politik som mött beröm i många internationella forum. Men vad är det egentligen som Östros vill framställa Anders Borg som?

Innehållet i kritiken är genomgående detsamma som Thomas Östros har använt sig utav under den senaste mandatperioden. Mycket fokus läggs på den tidigare socialdemokratiska regeringens budgetsanering. Andra slagpåsar är regeringens reformer kring a-kassan och sjukförsäkringen, Alliansens tuffaste reformer att genomföra. Men om man ska vara kritisk är det ju det här som Östros är kritisk emot.
  • Att Alliansen har minskat statsskulden trots den finansiella krisen.
  • Att budgetunderskottet kommer vändas mot ett överskott redan 2011-2012.
  • Att antalet sysselsatta har ökat marginellt under den senaste mandatperioden.
  • Att antalet arbetslösa ungdomar är nästintill lika många som det var när Alliansen tog över.
  • Att en sjuksköterska som tjänar 18 000 i månaden har fått en hel månadslön extra varje år efter skatt.
  • Att Alliansen har sänkt inkomstskatten med runt 70-80 miljarder kronor trots att de rödgröna har accepterat nästintill 95 % av dem.
  • Att Alliansregeringen inte har tvingats till vare sig skattehöjningar eller budgetnedskärningar utan kan diskutera vilka reformer som ska prioriteras.
  • Att Alliansen har sänkt skatten för pensionärer två gånger under mandatperioden vilket Socialdemokraterna inte lyckades med under tolv år.
  • Att Alliansen kommit fram med en gemensam energiöverenskommelse som fått stöd av en rad fackföreningar samt S-kommunalråd.
Kort och gott kan man fortsätta på det här viset. Sanningen är att just verkligheten talar emot Östros. Folk har förtroende för finansminister Anders Borg och hans ekonomiska politik. Vanliga svenskar har fått mer i plånboken efter skatt, reallönerna har ökat mellan 2 och 3,5 procent enligt SCB från 2006 till 2009. Sveige befinner sig nu i ett mycket kritiskt läge, men i ett läge där reformer snarare än sanering kan diskuteras. Det är erfarenheten som Moderaterna och Alliansen har tagit. Det återstår att se om vänsterkartellen kan erfara samma. Sverige har inte råd med en röd Greklandsekonomi.

Media: DN, DN.