tisdag, juni 15, 2010

Sossar får gärna kryssa Reinfeldt

Att Mona Sahlin har svagt stöd bland sina egna har inte varit något, än dock är det intressant att stödet för hennes motkombattant Fredrik Reinfeldt är populär, även i socialdemokratiska led. Sahlins låga stöd bland Socialdemokraternas väljare är något som öppnar dörren för Reinfeldt då hans stöd bland dem är högt. 42 procent vill enligt SIFO se honom som statsminister, fler människor är även tveksamma än de som verkligen vill se Mona som statsminister. Det här är förstås inte bra. Socialdemokraterna tappar stöd till följd av deras ledares egen oförmåga att skapa förtroende, både för sin egen person och för sin egen politik. Det är Maria Wetterstrand och Miljöpartiet som håller uppe vänsterexperimentet i de siffror som de har.

Jag har inget emot att socialdemokratiska väljare föredrar Reinfeldt före Sahlin och Wetterstrand. Personligen tror jag att många tycket att det var fel väg för Socialdemokraterna att gå. Men eftersom det var viktigt att just en kvinna skulle efterträda, föll lotten på just Mona när alla andra hade tackat nej. En person som inte hade nominerats av ett enda partidistrikts, som ogillas av facket för sin genomförda "högerpolitik" på 90-talet, och att hon inte ens var med i facket fram tills det kom på tal att hon kunde bli näste partiledare för Socialdemokraterna.

Reinfeldt är en person med högt förtroende hos både sina egna och motståndarens väljare. Det är förstås positivt och något som ska utnyttjas. Detta val kommer säkerligen fokuseras till de lättrörliga väljarna. Med ett vänsterexperiment med en politik som nu får många av tjänstemän, TCO-medlemmar att lämna dem. Det är ett förtroende som Alliansen måste utnyttja, tillgången till ett gott förtroende är något som är värt att spela på när det kommer till att övertyga folk om vem som är bäst på att ta ansvar för Sverige.

Bloggar: Medborgarperspektiv.