torsdag, juli 08, 2010

Dags för Sahlin

Det här är en av de mest intressanta dagarna under Almedalsveckan. Alliansens partiledare gör sitt stora framträdande under veckan, Socialdemokraterna har sin dag idag. Eller ja, just förhållningen till vems dag det nu är har ju på många håll frångåtts, därför känns det inte som läge att hålla på med en pajkastning om vem som stör vem. 2006 gjorde Socialdemokraterna ett stort utspel på Miljöpartiets dag, mycket på grund av att Socialdemokraterna hade sin dag på söndagen och försökte skapa mer fokus under veckan. Detta retade förstås upp Miljöpartiet. Idag är de ett regeringsalternativ, då är skillnaden en annan.

Sahlin har idag presenterat sin bok "Möjligheterns land", låter ju bekant då Moderaternas devis är "Föregångslandet Sverige". Man kan ju fråga sig om Sverige ska vara landet där det går att åstadkomma saker eller landet där saker åstadkoms. Sverige bör ju vara ett land där saker åstadkommes, Sverige bör vara ett föregångsland för att många åstadkommer bra saker och för att det finns möjlighet att åstadkomma bra saker.

Samtidigt blir dagen en möjlighet för Socialdemokraterna att presentera sin politik, sina lösningar på samhällsproblemen, men framför allt varför de förtjänar förtroende. Just Socialdemokraternas kris har varit en kris som inte tagits på allvar av partiet. Fokus har legat på vänsterkartellen, och när fokus har legat på deras låga förtroende har de mer eller mindre slagit det ifrån sig och försökt skuta det mot andra partier. Centern har varit ett parti för påhoppen från just Socialdemokraterna. Många centerpartister pekar på att detta sker för att det ska dra uppmärksamhet från deras egen förtroendekris, jag måste hålla med dem.

Mona Sahlins utmaning idag blir att svara på hur Socialdemokraterna förtjänar ett större stöd än vad de idag kan visa upp. Det är läge för dem att motivera varför de är nytänkande och framtidsinriktade. Artikeln på DN Debatt må vara ett försök. Men att skumma igenom artikeln ger en känslan av att detta bara är något som upprepas igen, därför blir det inte intressant och nytänkande, bara gnäll. Många lämnar Socialdemokraterna för att de inte upplever partiet som nytt och fräscht. Ett förändringsarbete har uteblivit. En partiledare som ingen egentligen har viljat ha, leder nu arbetet med att övertyga väjarna om varför en rödgrön regering är den bästa. Om de nu komer över det hindret.

Bloggar: Kent, Tokmoderaten, Krassman.
Media: DN, SvD, SvD.