tisdag, juli 06, 2010

Det liknar en förtalskampanj mot Maud

Det lär säkert bli en snackis, Expressens uppgifter om att Maud Olofsson avgår som Centerns ordförande efter valet, oavsett valresultat. Vissa vill säkert lägga fokus på det, och då är det inte svårt att uttyda vilka som vill använda just detta istället för att peka på aktuella sakfrågor. Just Mauds framtid bör ju avgöras av valresultatet. Därför känns det hela lite meningslöst att det skulle bli en diskussion kring hennes framtid just nu.

Just Socialdemokraterna har i synnerhet riktat in sig på Centerpartiet och Maud Olofsson i synnerhet. Man kan tolka det på ett sätt, de kommer inte åt Moderaterna och Fredrik Reinfeldt. Att ge sig på ett populärt parti och en populär statsminister skulle vara förödande för socialdemokratin, därför ställs siktet in på andra. Det är Socialdemokraterna bra på, att rikta attacker mot enskilda, att förflytta fokus från sakfrågor till att handla om personliga förehavanden. Dataintrång, Mauds framtid och "mobbningen mot Mona Sahlin". Vem sprider då detta rykte om att Maud skulle avgå efter valet?

Jag vill peka på att just detta liknar ett grepp att
försöka försvaga Mauds position i valrörelsen. Det gör de genom att rikta in sig på på ryktesspridning snarare än sakpolitiska argument. Det är inte intressant, för vad Centerpartiet har åstadkommit är en sak som Socialdemokratin har brustit i, förmågan att våga förnya sig själva och sitt parti. Det är Socialdemokraternas akilleshäl, de har missat förnyelsen. Och när de nu har insett de försöker de styra allt från sakpolitisk debatt till ryktesspridning och snyftdebatt kring hur illa "vi" inom Alliansen skulle bete oss mot Mona Sahlin. Jag tycker inte om Monas och hennes partis politik, jag tycker inte att hennes tidigare förehavande stärker hennes förtroende. Men jag hatar inte Mona, det är skillnad och det inser inte Socialdemokraterna att det som många för, är en debatt om Monas låga trovärdighet, inte henne som person.

Maud Olofsson och Centerpartiet befinner sig sedan länge i en situation där deras trovärdighet utsätts för försök att skjuta deras trovärdighet i sank. Det hela börjar mer likna en riktad attack, styrd från ett håll. Flera socialdemokratiska riksdagsledamöter,
s-bloggare i synnerhet har riktat in sig på Maud och Centerpartiet i syfte att flytta fokus från sina egna förehavande, sina egna sakpolitiska argument. Att Maud skulle avgå efter valet är inget som intresserar mig. Det irriterar mig, just de personer som sprider dessa rykten. De tål inte en sakpolitisk debatt, för de saknar argument. Det är då som fokus ligger på attackerna.